Istvan Pajor

Faktaboks

Istvan Pajor
Uttale
pˈajor
Født
28. januar 1911, Budapest
Død
23. september 1963, Oslo

Artikkelstart

Istvan Pajor var en ungarsk-norsk dirigent som fikk stor betydning for etableringen av Den Norske Opera & Ballett i Oslo.

Ungarn

Pajor var utdannet ved Liszt-akademiet i Budapest med piano som instrument, og studerte deretter til doktorgrad ved universitetet. Han var i noen år repetitør både ved Operaen og Folkeoperaen i Budapest.

I 1945–1947 var Pajor musikksjef ved operaen i Debrecen, og gjestet ved symfoniorkestrene i Budapest og Bucuresti. Han var med og organiserte en ny giv ved Folkeoperaen i Budapest.

Norge

Istvan Pajor kom til Oslo i 1947 som pianist med et ungarsk orkester som spilte på Hotel Bristol. Han kom til å bli i Norge til sin død, etter hvert med status som politisk flyktning og fra 1956 med norsk statsborgerskap.

Pajor ble knyttet til Musikkonservatoriet som repetitør og arbeidet blant annet med operaelever her fra 1948.

NORSK  OPERASELSKAP

Brødrene Gunnar og Jonas Brunvoll engasjerte Pajor som dirigent til sin oppsetning i november 1949 av Gaetano Donizettis opera Don PasqualeDet Norske Teatrets scene. Dette førte til at de tre i 1950 etablerte Norsk Operaselskap, som ble den umiddelbare forløperen for Den Norske Opera & Ballett.

Ved Norsk Operaselskap var Pajor musikalsk ansvarlig fra starten og til selskapet ble nedlagt i 1958. Han innstuderte og ledet en rekke oppførelser både i Oslo og på turné til andre norske byer. Blant oppsetningene var Hoffmanns eventyr av Jacques Offenbach, Don Giovanni av Wolfgang Amadeus Mozart og Aïda av Giuseppe Verdi.

I februar 1958 ledet Pajor norgespremieren på Boris Godunov av Modest Mussorgskij, som var selskapets avskjedsoppsetning.

Den Norske Opera & Ballett

Da Den Norske Opera & Ballett startet opp ble Pajor engasjert som kapellmester ved siden av førstekapellmester Øivin Fjeldstad. Her ledet han operaens første ballett- og operetteforestillinger, og dirigerte opera, operette og ballett frem til sin død i 1963.

Pajor gjestet ved Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkestret og Kristiansand Symfoniorkester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg