Faktaboks

Odd Grüner-Hegge
Odd Ragnar Grüner-Hegge
Født
23. september 1899, Oslo
Død
11. mai 1973, Oslo
Virke
Dirigent
Familie

Foreldre: Bankassistent Christian Thorberg Grüner Hegge (1859–1918) og Olga Christensen (1869–1954).

Gift 1) 1929 med Sigrid Elena Feinsilber (f. 3.3.1906), datter av grosserer Israel Herman Feinsilber (f. 1870) og hustru Anna Sofie (f. 1868); 2) 1944 med Karen Welle (16.12.1914–10.11.2006), datter av prest og kirkehistoriker Ivar Welle (1875–1957; se NBL1, bd. 18) og Cecil Kate Kobro (1884–1960).

Odd Grüner-Hegge
Odd Grüner-Hegge var en av 1900-tallets betydeligste norske dirigenter.
NTB Scanpix.

Odd Grüner-Hegge var en norsk dirigent, pianist og komponist. Han var en av 1900-tallets betydeligste norske dirigenter og huskes som sjefdirigent for Oslo-Filharmonien og som Den Norske Operas andre sjef.

Pianist

Odd Grüner-Hegge var født og oppvokst i Oslo. Allerede som barn kom han i kontakt med Edvard Griegs musikk, og som syvåring fikk han møte Grieg i komponistens siste leveår. Dette gjorde inntrykk, og han bestemte seg for å bli musiker.

Han studerte piano med Nils Larsen og Fridtjof Backer-Grøndahl og komposisjon med Otto Winter-Hjelm og Gustav Lange. 21. mars 1917 urfremførte han sin fiolinsonate, skrevet da han var 15 år, i Universitetets aula med broren Finn som fiolinist. Anmelderne var svært positive.

Han og broren spilte offentlig sammen ved flere anledninger, og 8. september 1918 gjorde Grüner-Hegge sin offisielle debut som pianist med Griegs klaverkonsert i a-moll på en av Nationaltheatrets populærkonserter under Gustav Langes ledelse. Fra 1925 til 1929 virket han som musikkanmelder i Dagbladet.

Dirigent

Odd Grüner-Hegge
Da Kirsten Flagstad ble syk i 1960, tok Odd Grüner-Hegge over som sjef for Den Norske Opera, en stilling han hadde frem til 1969. Her fra prøver ved operaen sommeren 1962. Fra venstre: Sangerne Bjørg Widen, Rolf Jupither og Randi Brandt Gundersen, Odd Grüner-Hegge, Ruth Linge og Rolf Østbye ved pianoet.
Av /Aftenposten/NTB Scanpix.
Odd Grüner-Hegge
Foto ca. 1935.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Interessen for å dirigere var vakt, og Grüner-Hegge fikk reise til Berlin, Wien og Basel for å studere med blant andre Camillo Hildebrand og Felix Weingartner.

31. oktober 1927 debuterte han som dirigent med Filharmonisk Selskaps Orkester (nåværende Oslo-Filharmonien). På programmet stod symfoni nr. 3 av Christian Sinding og klaverkonsert nr. 2 av Sergej Rachmaninov med russeren Alexander Borovsky som solist. Anmelderne godkjente hans tolkning av den krevende symfonien, og Sinding selv var også fornøyd.

I 1931 ble Grüner-Hegge ansatt som sjefdirigent for Filharmonisk Selskaps Orkester ved siden av Olav Kielland. En av hans første oppgaver kom 16. november 1931, da han ledet en konsertant norgespremiere på operaen Der heilige Berg av Christian Sinding. Dermed fikk han også oppgaven med å lede de første oppførelsene i Norge av Tristan og Isolde av Richard Wagner på Nationaltheatret i juni 1932. Oppsetningen ble en stor suksess, og han ledet flere operaoppsetninger på Nationaltheatret i 1930-årene.

I 1933 gikk styret i Filharmonisk Selskap med på Kiellands krav om å få eneansvar for programprofilen. Orkesteret slet økonomisk, og Kielland ble muligens valgt fordi han stod for en mer «nasjonal» linje, mens Odd Grüner-Hegge ville ha mer av den nye musikken fra kontinentet. Grüner-Hegge fortsatte imidlertid å gjeste orkesteret, og han gjestet også ved Bergen Filharmoniske Orkester (daværende Musikkselskapet Harmoniens Orkester).

I 1945 overtok han etter Kielland som sjefdirigent og kunstnerisk leder for Oslo-Filharmonien. Han hadde stillingen til 1962, da han ble avløst av Øivin Fjeldstad. I disse årene var de to de mest profilerte norske dirigentene. Grüner-Hegge gjestet ved mange europeiske orkestre, blant annet Berlinfilharmonien og orkestre i Paris, London, Stockholm og København.

Han var engasjert i samtidsmusikken og uroppførte en rekke norske verker. Han ledet en av konsertene ved de første Festspillene i Bergen i 1953 med Oslo-Filharmonien og Kirsten Flagstad som solist.

Grüner-Hegge gjorde flere innspillinger av norsk musikk på utenlandske plateselskaper. Innspillingene er intense, og vitner om et fast grep på musikalsk form og en utsøkt balanse mellom intensitet og lyrisk foredrag.

Operasjef

Odd Grüner-Hegge dirigerte Otello av Giuseppe Verdi på Den Norske Opera i 1960. Han var da konstituert operasjef ved Kirsten Flagstads sykdomsfravær, og i 1961 overtok han som operasjef. Han satt i stillingen til 1969, hentet inn en rekke unge norske solister og bidro vesentlig til å styrke og befeste institusjonen i dens første tiår.

Komponist

Blant Odd Grüner-Hegges verker er foruten fiolinsonaten en klaversonate, en trio for klaver, fiolin og cello, og et verk for strykere med tittelen Elegisk melodi.

Verv og utmerkelser

Odd Grüner-Hegge var svært virksom i flere av musikklivets organisasjoner. Han var blant annet styremedlem i Norsk Komponistforening i 1920–1966 og styremedlem i TONO i 1930–1967. Han var æresmedlem av Norsk Komponistforening.

Han ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull, var Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden og var innehaver av den svenske Nordstjerneordenen og den danske Dannebrogordenen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg