Faktaboks

Monica Bonvicini
Født
3. februar 1965, Venezia, Italia
skulptur

Monica Bonvicini, She Lies («hun ligger»), skulptur i Oslofjorden som del av den kunstneriske utsmykkingen av operahuset i Bjørvika, installert i 2010.

Av /NTB.
skulptur

Monica Bonvicini, She lies, 2010.

Av /Scanpix.

Monica Bonvicini er en tysk-italiensk kunstner bosatt i Berlin. Hennes konfronterende installasjoner, videoverker og skulpturelle arbeider benytter industrielle materialer og arkitekturelementer i fremstillingen av feministiske og urbanistiske spørsmål.

Et trekk ved Bonvicinis kunst er den tvetydige bruken av materialer som bygningsplater, neonlys, glass og kjetting, samt kroppslige og ofte vandaliserende handlinger rettet mot det fysiske utstillingsrommet. Hennes arbeid inviterer til refleksjon over hvordan omgivelsene er definert og manipulert av kulturelle og sosiale forhold, og søker å utforske og utfordre styrkeforholdet mellom arkitektur og maskulinitet.

I norsk sammenheng er Bonvicini særlig kjent for verket She Lies, uteromsutsmykkingen ved Operahuset i Oslo. She Lies er en åpen glass- og stålstruktur flytende i vannet. Verket er en tolkning av Caspar David Friedrichs maleri Das Eismeer som skildrer drivisen i Arktis.

Bonvicini har mottatt flere internasjonale priser for sitt arbeid, deriblant Gulløven på Veneziabiennalen i 1999. Hun har deltatt på biennalen i Venezia fire ganger (1999, 2005, 2011, 2015), i tillegg til Berlinbiennalen i 1998, 2003 og 2014 og Istanbulbiennalen i 2003 og 2017. Bonvicini har stilt ut på en rekke større museer og gallerier i Europa og USA, som Palais de Tokyo i Paris, New Museum of Contemporary Art i New York, Hamburger Bahnhof i Berlin og The Art Institute of Chicago.

I 1999 var Bonvicini første kunstner som stilte ut i det daværende Oslo Kunsthall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg