Martin Turnovský

Faktaboks

Martin Turnovský
Uttale
turnˈåfski:
Født
29. september 1928, Praha, Tsjekkia

Artikkelstart

Martin Turnovský er en tsjekkisk dirigent med en omfattende internasjonal karriere. Han var musikksjef ved Den Norske Opera & Ballett fra 1975 til 1979.

Bakgrunn og læreår

Turnovský er født og oppvokst i Praha, og viste seg tidlig som et musikalsk talent. Hans lærer i direksjon ved Musikkakademiet var Karel Ančerl. Senere fikk han ta timer med George Szell.

Turnovský vant førstepris i den internasjonale dirigentkonkurransen i Besançon i Frankrike i 1958.

Karriere

Turnovský var fast gjestedirigent ved Tsjekkisk Filharmonisk Orkester 1960–1968. Hans første post som sjefdirigent var for Radiosymfonien i Plzeň 1963–1966.

I 1966 ble han kapellmester ved operaen i Dresden og sjefdirigent for Staatskapelle Dresden. Da stridskrefter fra Warszawapakten invaderte hjemlandet (daværende Tsjekkoslovakia) i august 1968 avsluttet han sine engasjementer bak jernteppet. Han ble østerriksk statsborger og bosatte seg i Wien.

På denne tiden ble han gjestedirigent ved en lang rekke kjente symfoniorkestre i Europa, USA og Japan, blant annet Wiener Symphoniker, Orchestre de la Suisse Romande, New York-filharmonien, Cleveland-orkesteret og City of Birmingham Symphony Orchestra.

Turnovský var musikksjef ved Den Norske Opera & Ballett 1975–1979. Det ble en fremgangsrik tid for operaen, hvor han blant annet ledet norgespremierene på flere operaer fra det 20. århundre: Katerina Ismailova av Dmitrij Sjostakovitsj i 1975, Ridder Blåskjeggs borg av Béla Bartók i 1978 og Kát’a Kabanová av Leoš Janáček i 1980.

Turnovský var tilbake og dirigerte Den Norske Opera & Balletts første oppsetning av Turandot av Giacomo Puccini i 1995.

Turnovský var 1979–1983 musikksjef ved operaen i Bonn. Etter fløyelsrevolusjonen i 1989 vendte han tilbake til hjemlandet. Han var sjefdirigent for Praha Symfoniorkester 1992–1996.

Innspillinger

Turnovský har ledet innspillinger av musikk av blant andre Joseph Haydn og Wolfgang Amadeus Mozart, i tillegg til prisbelønte innspillinger av symfonier av Bohuslav Martinů.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg