Faktaboks

Martin Turnovský
Uttale
turnˈåfski:
Født
29. september 1928, Praha, Tsjekkia
Død
19. mai 2021, Wien, Østerrike

Martin Turnovský var en tsjekkisk dirigent med en omfattende internasjonal karriere. Han var musikksjef ved Den Norske Opera & Ballett fra 1975 til 1980.

Bakgrunn og læreår

Turnovský var født og oppvokst i Praha, og viste seg tidlig som et musikalsk talent. Hans lærer i direksjon ved Musikkakademiet var Karel Ančerl. Senere fikk han ta timer med George Szell.

Turnovský vant førstepris i den internasjonale dirigentkonkurransen i Besançon i Frankrike i 1958.

Karriere

Turnovský var fast gjestedirigent ved Tsjekkisk Filharmonisk Orkester 1960–1968. Hans første post som sjefdirigent var for Radiosymfonien i Plzeň 1963–1966.

I 1966 ble han kapellmester ved operaen i Dresden og sjefdirigent for Staatskapelle Dresden. Da stridskrefter fra Warszawapakten invaderte hjemlandet (daværende Tsjekkoslovakia) i august 1968 avsluttet han sine engasjementer bak jernteppet. Han ble østerriksk statsborger og bosatte seg i Wien.

På denne tiden ble han gjestedirigent ved en lang rekke kjente symfoniorkestre i Europa, USA og Japan, blant annet Wiener Symphoniker, Orchestre de la Suisse Romande, New York-filharmonien, Cleveland-orkesteret og City of Birmingham Symphony Orchestra.

Turnovský var musikksjef ved Den Norske Opera & Ballett fra 1975 til 1980. Det ble en fremgangsrik tid for operaen. Turnovsský arbeidet nært med orkesteret, som hadde en positiv utvikling både hva angikk samspill og klang. Han ledet vellykkede norgespremierer på flere operaer fra det 20. århundre: Katerina Ismailova av Dmitrij Sjostakovitsj i 1975, Ridder Blåskjeggs borg av Béla Bartók i 1978 og Kát’a Kabanová av Leoš Janáček i 1980.

Turnovský var tilbake og dirigerte Den Norske Opera & Balletts første oppsetning av Turandot av Giacomo Puccini i 1995.

Turnovský var 1979–1983 musikksjef ved operaen i Bonn. Etter fløyelsrevolusjonen i 1989 vendte han tilbake til hjemlandet. Han var sjefdirigent for Praha Symfoniorkester 1992–1996.

Innspillinger

Turnovský ledet innspillinger av musikk av blant andre Joseph Haydn og Wolfgang Amadeus Mozart, i tillegg til prisbelønte innspillinger av symfonier av Bohuslav Martinů.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg