Der Ring des Nibelungen, opera-tetralogi med musikk og tekst av Richard Wagner etter Nibelungen-sagaen. Består av Das Rheingold (Rhingullet), Die Walküre (Valkyrien), Siegfried og Götterdämmerung (Ragnarokk).

I 1848 avsluttet Wagner en libretto til en opera kalt Siegfrieds død (senere omarbeidet til Götterdämmerung). Wagner kom imidlertid til den slutning at det var nødvendig å gå tilbake og fortelle Siegfrieds egen historie, deretter videre tilbake til hans opprinnelse og endelig så langt tilbake som det var nødvendig for å klargjøre den ytre sammenheng. Slik oppstod de fire verkene som inngår i Nibelungenringen.

Librettoen ble skrevet 1848–52. Das Rheingold ble komponert 1853–54 og Die Walküre 1854–56; de ble uroppført i Wien 26. des. 1862. 1856–57 komponerte han to akter av Siegfried; siste akt ble komponert 1869–71, og Götterdämmerung 1869–74. Hele syklusen ble presentert samlet første gang 13.–17. mars 1876 ved Festspillene i Bayreuth; i Norge (Den Norske Opera) første gang 1993–96.

Første halvpart er et eksempel på ledemotivteknikk i sin strengeste form. Når Wagner etter det lange oppholdet vendte tilbake til Der Ring des Nibelungen, var han betydelig mer erfaren, og i siste delen av syklusen finner vi nye trekk hva gjelder harmonikk og melodikk.

2. scene: Wotan, ektemann

4. scene: Gudenes inntog i Valhall

2. akt: Dødsforklaringen

3. akt: Valkyrierittet, Wotans avskjed, Ildbesvergelsen

1. akt: Nothung! Nothung!

3. akt: Waldweben

Prolog: Gryning og Siegfrieds Rhinferd

3. akt, 3. scene: Starke Scheite

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.