Der Ring des Nibelungen

Der Ring des Nibelungen, opera-tetralogi med musikk og tekst av Richard Wagner etter Nibelungen-sagaen. Består av Das Rheingold (Rhingullet), Die Walküre (Valkyrien), Siegfried og Götterdämmerung (Ragnarokk).

Faktaboks

Uttale
ring des nˈibelungen
Også kjent som
ty. 'Nivlungens ring'

I 1848 avsluttet Wagner en libretto til en opera kalt Siegfrieds død (senere omarbeidet til Götterdämmerung). Wagner kom imidlertid til den slutning at det var nødvendig å gå tilbake og fortelle Siegfrieds egen historie, deretter videre tilbake til hans opprinnelse og endelig så langt tilbake som det var nødvendig for å klargjøre den ytre sammenheng. Slik oppstod de fire verkene som inngår i Nibelungenringen.

Librettoen ble skrevet 1848–52. Das Rheingold ble komponert 1853–54 og Die Walküre 1854–56; de ble uroppført i Wien 26. des. 1862. 1856–57 komponerte han to akter av Siegfried; siste akt ble komponert 1869–71, og Götterdämmerung 1869–74. Hele syklusen ble presentert samlet første gang 13.–17. mars 1876 ved Festspillene i Bayreuth; i Norge (Den Norske Opera) første gang 1993–96.

Første halvpart er et eksempel på ledemotivteknikk i sin strengeste form. Når Wagner etter det lange oppholdet vendte tilbake til Der Ring des Nibelungen, var han betydelig mer erfaren, og i siste delen av syklusen finner vi nye trekk hva gjelder harmonikk og melodikk.

Berømte utdrag

Rhingullet

2. scene: Wotan, ektemann

4. scene: Gudenes inntog i Valhall

Valkyrien

2. akt: Dødsforklaringen

3. akt: Valkyrierittet, Wotans avskjed, Ildbesvergelsen

Siegfried

1. akt: Nothung! Nothung!

3. akt: Waldweben

Ragnarokk

Prolog: Gryning og Siegfrieds Rhinferd

3. akt, 3. scene: Starke Scheite

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg