Bujumbura

Bujumbura

Bujumbura sentrum med Tanganyika-sjøen i bakgrunnen.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Burundi, Bujumbura

Elven Ruzizi renner gjennom savannelandskapet langs grensen mellom Burundi og Kongo (tidl. Zaïre). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Marked i Bujumbura.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Bujumbura er den største byen i Burundi, beliggende ved den nordøstlige bredden av Tanganyikasjøen, rundt 100 kilometer fra landets offisielle hovedstad Gitega. Byen har 1 074 642 innbyggere (2021) og ligger 780 meter over havet. Bujumbura kjennetegnes av et tropisk klima med tørre sommermåneder og regnsesong fra oktober til april.

Faktaboks

Uttale
bujumburˈa

Bybeskrivelse

Bujumbura var landets hovedstad frem til desember 2018, da Gitega overtok som landets administrative hovedstad. Byen regnes fremdeles som landets økonomiske sentrum med landets viktigste havn ved Tanganyikasjøen. Havnen er et viktig knutepunkt for transport og utenrikshandel, særlig med Kigoma i Tanzania.

Byen har også en variert forbruksvareindustri, og det produseres blant annet tekstiler, lærvarer, næringsmidler og forskjellige typer landbruksprodukter. I tillegg produseres det papir, bygningsmaterialer, kjemiske stoffer og sement. Bujumbura står også for en betydelig del av landets eksport, og de viktigste eksportartiklene er kaffe, huder, bomull og tinn.

Bujumbura huser flere museer, parker og monumenter. Blant annet ligger Burundi geologiske museum, Museum for afrikansk kultur og Livingstone-Stanley-monumentet i byen. Landets største universitet (grunnlagt 1960), Universitetet i Burundi, ligger også i byen.

Landets største og eneste internasjonale flyplass, Melchior Ndadaye internasjonale lufthavn, ligger 12 kilometer vest for byens sentrum. I sentrum står motorsykkeltaxier og privatdrevne minibusser med plass til 15 personer for en stor del av byens kollektivtransport.

Historie

Bujumbura var på 1880-tallet en liten landsby før det ble en militærpost i Tysk Øst-Afrika i 1899. Etter uavhengigheten i 1962 skiftet byen navn fra Usumbura til Bujumbura. I 2018 kunngjorde den daværende presidenten Pierre Nkurunziza at han ville følge opp et løfte fra 2007 og gjøre Gitega til Burundis offisielle hovedstad, men beholde Bujumbura som landets handelssentrum.

Bujumbura har vært åsted for hyppige motsetninger og kamper mellom hutu-opprørere og den tutsi-dominerte hæren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg