pygmeer

Artikkelstart

Pygmeer er en betegnelse som har vært benyttet om naturlig kortvokste folkeslag. Tidligere brukte antropologer denne betegnelsen om befolkninger der den gjennomsnittlige kroppshøyden for menn var under 150 centimeter. I dag unngår man helst å bruke betegnelsen, da mange av de gjeldende folkeslagene oppfatter den som nedsettende og diskriminerende.

Faktaboks

Uttale
pygmˈeer
Etymologi
av latin, til gresk pygme, lengdemål svarende til alen

Begrepet har omfattet befolkninger i Afrika, Asia og Oseania. I Asia, der man også har brukt fellesbetegnelsen negrito, lever små grupper som tidligere ble kalt pygmeer på Malayahalvøya (semang), Andamanene, Filippinene (agta) og på øyene Timor og Sumbawa; små grupper finnes også i Sør-India. Alle disse folkegruppene har tradisjonelt levd som jegere og sankere i skogsområder. I Ny-Guineas høyland lever mange folk som har blitt kalt pygmeer, men disse er alle hagebrukere. San i Sør-Afrika er også små av vekst, men de er av en annen etnisk opprinnelse enn de sentralafrikanske folkeslagene av lignende kroppshøyde som blant andre mbuti.

Folkeslagene som har blitt kalt pygmeer er normalt proporsjonerte i sin kroppsbygning og lider ikke av nanisme. Etter hvert som man fikk pålitelige målinger av deres kroppshøyde, viste det seg at mange av disse folkegruppene hadde en noe høyere gjennomsnittshøyde enn mennesker som er kortvokste på grunn av nanisme. Enkelte antropologer har prøvd å vise at alle «pygméfolkene» har felles opprinnelse i en gammel befolkning i det afroasiatiske tropiske beltet, men det er nå bred enighet om at de afrikanske og de asiatiske gruppene har forskjellig opphav. Det fysiske trekket de har til felles, er den beskjedne kroppshøyden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg