Burundis befolkning

Borgerkrigen mellom hutuer og tutsier førte til at svært mange ble drevet på flukt. Bildet viser hutuer på vei til en flyktningeleir etter at grensen mot Tanzania ble stengt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Burundis befolkning er beregnet til 12 240 000 millioner (2021), og årlig befolkningsvekst til cirka 3,6 prosent (2021). Gjennomsnittlig levealder er 69 år for kvinner og 65 år for menn (2021). Fødselsratene og dødsratene er høye, henholdsvis 35 og 6 per 1000 i årlig gjennomsnitt (2021). Hver kvinne får i gjennomsnitt 5 barn (2021).

Sykdommer som malaria, meslinger og influensa utgjør alvorlige helseproblemer. I tillegg kommer utbredelsen av hiv og aids, som 1,2 prosent av den voksne befolkningen er rammet av (2019). De dårlige levekårene, som dels har sin bakgrunn i høy befolkningstetthet og medførende jordmangel, er blitt katastrofalt forverret av borgerkrig, med massakrer, flyktningestrømmer og matmangel.

Det finnes tre etniske hovedgrupper. Hutuene, jordbruksbefolkningen, teller cirka 85 prosent av befolkningen. Tutsiene, som tradisjonelt er kvegbrukere, utgjør cirka 14 prosent av befolkningen, mens knapt 1 prosent er twa-folk. Motsetninger mellom hutuer og tutsier er et dominerende trekk ved landets moderne historie.

Burundi er et av Afrikas aller tettest befolkede land. Den store majoriteten av befolkningen bor på landsbygda. Største byer er den gamle hovedstaden Bujumbura og den nye hovedstaden Gitega.

Religion

Om lag 80 prosent av befolkningen er kristne, hvorav en overveiende del tilhører den romersk-katolske kirke. Burundi har en erkebiskop og tre biskoper. Den anglikanske kirke har hovedsete i Uganda. Cirka 2,5 prosent er muslimer. Resten av befolkningen er tilknyttet ulike tradisjonelle lokale religioner.

Språk

Kirundi (rundi) og fransk er offisielle språk, men også swahili blir benyttet i noen utstrekning som handelsspråk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg