Folketallet er beregnet til 6,2 millioner (2004), og årlig befolkningsvekst til ca. 2,2 %. Fødsels- og dødsratene er høye, henholdsvis 43,1 og 22,2 ‰ i årlig gjennomsnitt (1995–2000). Gjennomsnittlig levealder har i senere år sunket, og var i 2002 43 år for kvinner og 40,8 år for menn. Nedgangen i levealder skyldes bl.a. HIV/AIDS-viruset; i overkant av 8 % av befolkningen mellom 15 og 49 år er rammet.

Sykdommer som malaria, meslinger og influensa utgjør alvorlige helseproblemer, og i tillegg kommer utbredelsen av aids, som har økt meget raskt. De dårlige levekårene, som dels har sin bakgrunn i høy befolkningstetthet og medførende jordmangel, er blitt katastrofalt forverret av borgerkrig, med massakrer, flyktningestrømmer og matmangel.

Det finnes tre etniske hovedgrupper. Hutuene, jordbruksbefolkningen, teller ca. 85 % av befolkningen. Tutsiene, som tradisjonelt er kvegbrukere, utgjør ca. 14 % av befolkningen, mens knapt 1 % er pygmoide twa-folk. Motsetninger mellom hutuer og tutsier er et dominerende trekk ved landets moderne historie.

Gjennomsnittlig folketetthet er 223,8 personer per km2, og landet er et av Afrikas aller tettest befolkede land. Den store majoriteten av befolkningen bor på landsbygda. Største byer er hovedstaden Bujumbura og Gitega.

Omlag 80 % av befolkningen er kristne, hvorav en overveiende del tilhører den romersk-katolske kirke. Burundi har en erkebiskop og tre biskoper. Den anglikanske kirke har hovedsete i Uganda. Ca. 1,6 % er muslimer; resten av befolkningen er tilknyttet ulike tradisjonelle lokale religioner.

Kirundi (rundi) og fransk er offisielle språk, men også swahili blir benyttet i noen utstrekning som handelsspråk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.