Fantoft stavkirke

.
Lisens: fri
Fantoft stavkirke
Fantoft stavkirke
Av /Arfo forlag.

Fantoft stavkirke, eller Fantoft kapell, er en kirke på Fantoft i Fana, Bergen kommune, Hordaland.

Den gamle stavkirken som opprinnelig stod i Fortun i Sogn ble revet i 1883. Materialene ble kjøpt av konsul Fredrik Georg Gade som gjenreiste den i parkmessige omgivelser på sin eiendom Fantoft der den fungerte som kapell. Ved kirken ble det plassert et steinkors fra vikingtiden. Dette hadde opprinnelig stått på Tjora kirkegård i Sola kommune på Jæren. Stavkirken brant ned til grunnen i 1992. Den nåværende kirken er en kopi av den originale og ble fullført i 1997.

Fantoftkirken

Den opprinnelige stavkirken ble bygd ca. 1170 som en langkirke med hevet midtrom. Rundt kirken var det en svalgang. I middelalderen ble skipet forlenget ca. tre meter mot vest. På 1600-tallet ble det blant annet bygd til et vesttårn, og det stavbygde koret ble erstattet med et laftet kortilbygg. Ved gjenreisingen etter flyttingen fra Fortun ble kirken konstruert tilbake til sitt antatt opprinnelige utseende. Borgund stavkirke ble i stor grad brukt som forbilde.

Brann

Den 6. juni 1992 ble kirken påtent og brant nesten ned til grunnen. Det som stod igjen var rester av skjelettet, uten noen bæreevne. Varg Vikernes var mistenkt i saken, men ble frifunnet i retten under dissens. Det ble straks etter brannen kunngjort at en ny stavkirke skulle gjenoppbygges.

Senere brant også en garasje hvor delene av kirken som var blitt reddet under brannen ble oppbevart. Gjenoppbyggingen ble en utfordring for byggmester og tømrer ettersom det ikke var blitt bygget stavkirker i Norge på mange hundre år, og kunnskap om den eksisterende byggeteknikk var beskjeden. De fleste bygningsdelene ble derfor laget på stedet etter oppmålinger og eksisterende tegninger.

Gjenoppbygging

Gjenoppbygging av kirken ble igangsatt, og den var ferdig for innvielse i 1997. Dette var en kopi av kirken som hadde brent. Det ble brukt tømmer fra Kaupanger i den nye kirken. Dette var 350-400 år gamle furutrær som vokser i om lag 400 meters høyde over havet. Arkitektene Johan L. Andersen og Kjell H. Irgens ledet arbeidet med gjenoppbyggingen av stavkirken. Prosjekt- og byggeledelse ble utført av ingeniør Egil O. Laastad. Byggmester var Ole Johan Minde.

Litteratur

  • Bjerknes, Kristian; «Fantoftkirken», i Foreningen til Norske Fortidsmerkers bevaring, årsberetning 1940, s. 49-84
  • Bugge, Gunnar; Stavkirkene i Norge, Oslo, 1981

Ekstern lenke

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg