.
Lisens: fri
Fantoft stavkirke

Fantoft stavkirke

Fantoft stavkirke
Av /Arfo forlag.
Fantoft stavkirke

Fantoft stavkirke

Fantoft stavkirke
Av /Arfo forlag.
Fantoft stavkirke

Fantoft stavkirke

Fantoft stavkirke
Av /Arfo forlag.

Fantoft stavkirke er en stavkirkeFantoft i Fana, Bergen kommune, Hordaland. Kirken stod opprinnelig i Fortun i Sogn, men ble flyttet til Fantoft i 1883. Kirken ble påtent og brant til grunnen i 1992. Den nybygde stavkirken ble innviet i 1997.

Faktaboks

Også kjent som

Fantoft kapell, Fortun stavkirke

Flytting av stavkirken fra Sogn til Fantoft

Den gamle stavkirken stod opprinnelig i Fortun i Sogn og ble revet i 1883. Materialene ble kjøpt av konsul Fredrik Georg Gade som gjenreiste den i parkmessige omgivelser på sin eiendom Fantoft der den fungerte som kapell. Ved kirken ble det plassert et steinkors fra vikingtiden. Dette hadde opprinnelig stått på Tjora kirkegård i Sola kommune på Jæren. Stavkirken brant ned til grunnen i 1992. Den nåværende kirken er en kopi av den originale og ble fullført i 1997.

Den opprinnelige stavkirken ble bygd ca. 1170 som en langkirke med hevet midtrom. Rundt kirken var det en svalgang. I middelalderen ble skipet forlenget ca. tre meter mot vest. På 1600-tallet ble det blant annet bygd til et vesttårn, og det stavbygde koret ble erstattet med et laftet kortilbygg.

Ved gjenreisingen etter flyttingen fra Fortun ble kirken konstruert tilbake til sitt antatt opprinnelige utseende. Borgund stavkirke ble i stor grad brukt som forbilde.

Fantoft stavkirke

Fantoft stavkirke

Fantoft stavkirke
Av /via Arfo forlag.

Brann i 1992

Den 6. juni 1992 ble kirken påtent og brant nesten ned til grunnen. Det som stod igjen var rester av skjelettet, uten noen bæreevne. Varg Vikernes var mistenkt i saken, men ble frifunnet i retten under dissens. Det ble straks etter brannen kunngjort at en ny stavkirke skulle gjenoppbygges.

Senere brant også en garasje hvor delene av kirken som var blitt reddet under brannen ble oppbevart. Gjenoppbyggingen ble en utfordring for byggmester og tømrer ettersom det ikke var blitt bygget stavkirker i Norge på mange hundre år, og kunnskap om den eksisterende byggeteknikk var beskjeden. De fleste bygningsdelene ble derfor laget på stedet etter oppmålinger og eksisterende tegninger.

Fantoft stavkirke

Fantoft stavkirke

Fantoft stavkirke
Av /Arfo forlag.

Gjenoppbygging

Gjenoppbygging av kirken ble igangsatt, og den var ferdig for innvielse i 1997. Dette var en kopi av kirken som hadde brent. Det ble brukt tømmer fra Kaupanger i den nye kirken. Dette var 350-400 år gamle furutrær som vokser i om lag 400 meters høyde over havet.

Arkitektene Johan L. Andersen og Kjell H. Irgens ledet arbeidet med gjenoppbyggingen av stavkirken. Prosjekt- og byggeledelse ble utført av ingeniør Egil O. Laastad. Byggmestre var Ole Johan Minde og Halldor Skaatun.

Vigslingen av Fantoft stavkirke
Flere hundre mennesker deltok ved vigslingen av Fantoft stavkirke 24. august 1997
Vigslingen av Fantoft stavkirke
Av /NTB.

Kart

Fantoft stavkirke
Fantoft stavkirke
Av .

Litteratur

  • Bjerknes, Kristian; «Fantoftkirken», i Foreningen til Norske Fortidsmerkers bevaring, årsberetning 1940, s. 49-84
  • Bugge, Gunnar; Stavkirkene i Norge, Oslo, 1981

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Artikkelen om svartmetall skriver at «Da Fantoft stavkirke i Bergen brant til grunnen 6. juni 1992 ble det starten på en bølge av kirkebranner i Norge som også fikk internasjonal oppmerksomhet.» Dette fører en hit, men det savnes en en egen artikkel om kirkebrannene i Norge som tegner det store bildet og som inkluderer ei liste over samtlige berørte kirker. Det bør også nevnes at datoen 6. juni 2006 (6.6.[200]6) var en dato da i hvert fall noen kirker hadde særlig høy beredskap; jeg jobbet selv som organist da, og det ble iverksatt flere tiltak der jeg var for å forhindre forsøk på ildpåsettelse.

svarte Guro Djupvik

Hei, Tor-Ivar!
Beklager tregt svar - men takk for interessant innspill. Jeg skriver opp kirkebrannene på lista over artikler vi mangler.

Vennlig hilsen Guro Djupvik, redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg