Faktaboks

Universitetsmuseet i Bergen
Offisielt navn
KUNNSKAPSDEPARTEMENTET
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Dag Thomas Gisholt

De naturhistoriske samlinger.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

De kulturhistoriske samlinger.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Universitetsmuseet i Bergen ble grunnlagt som Bergens museum i 1825 og underlagt Universitetet i Bergen da det ble opprettet i 1946. Museet har to store utstillinger i sentrum, en for kulturhistorie og en for naturhistorie, organisert som egne avdelinger. I tillegg driver museet universitetshagene: Bergens botaniske hage, Arboretet og Muséhagen.

Historie

Tønjum stavkirke

Fra de kulturhistoriske samlinger: utskårne veggtiler fra Tønjum stavkirke, Lærdal.

Museet ble grunnlagt 1825 av stortingspresident Wilhelm Frimann Koren Christie, som var den drivende kraft til sin død 1849. Samlingene kom til å omfatte gjenstander fra forskjellige områder, blant annet en kunstsamling som Johan Christian Clausen Dahl bidrog til, kunsthåndverk – særlig kirkeinventar, gjenstander fra norsk bondekultur, maritime samlinger og materiale fra fiskerinæringen. Disse samlingene kom senere til å utgjøre grunnstammen i nye museer som Bergen Billedgalleri, Vestlandske Kunstindustrimuseum, Bergens Sjøfartsmuseum og Norges Fiskerimuseum.

Bergens Museum flyttet i 1831 inn i en eldre bygning ved lille Lungegårdsvann. I tilknytning til denne ble det oppført en egen museumsbygning i 1840. I 1866 flyttet museet til en nyoppført bygning på Nygårdshøyden, tegnet av Johan Henrik Nebelong. Den ble utvidet med to store sidefløyer i 1898. Her holder de naturhistoriske avdelinger til. De kulturhistoriske samlinger flyttet inn i en ny stor bygning i nærheten i 1927, tegnet av Egill Reimers. Det slottsliknende anlegget er blitt omtalt som et av Nordens vakreste museumsbygg. Andre bygninger er etter hvert blitt reist for de forskjellige – særlig naturvitenskapelige – institutter og lignende.

Det var ikke minst som naturvitenskapelig forskningsinstitusjon at Bergens Museum ble utbygd etter cirka 1850, da museet ble ledet av overlege Daniel Cornelius Danielssen. Senere har andre naturvitenskapsmenn spilt en stor rolle i administrasjonen av Bergens Museum – som Jørgen Brunchorst frem til 1906 og geologen Carl Fredrik Kolderup 1914–1939. Også til den historiske avdeling har det vært knyttet en rekke forskere, blant annet arkeologen Haakon Shetelig, som ledet avdelingen 1901–1942.

Det ble slått fast 1892 i museets lover at det skulle arbeide for å få opprettet en høyskole for Vestlandet. Da Universitetet i Bergen ble åpnet 1946 ble Bergens Museum innlemmet i det nye universitet, og eksisterer ikke lenger som egen institusjon.

Museet skiftet i 2011 navn til Universitetsmuseet i Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Universitetsmuseet i Bergen
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.120 Offentlig administrasjon tilknyttet helsestell, sosial virksomhet, undervisning, kirke, kultur og miljøvern

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg