De Heibergske Samlinger – Sogn Folkemuseum

Vestreim, Kaupanger, friluftsmuseum med kulturhistoriske samlinger fra Sogn. Museet har ansvar for kommunene HøyangerVikBalestrandLeikangerAurlandSogndalLærdalÅrdal og Luster. Det omfatter en rekke eldre hus (det eldste fra 1500-tallet) og en spesiell museumsbygning samt et areal på 13 mål i tilknytning til tunet på Amble. Særlig er samlingen av redskaper svært omfattende og verdifull. Sogn Fjordmuseum er knyttet til museet.

De Heibergske Samlinger – Sogn Folkemuseum er grunnlagt på Gert Falch Heibergs samlinger i 1909 da Heiberg donerte sin samling til det nyetablerte Historielaget for Sogn, som også i dag eier museet. Museet var først knyttet til Heibergs gamle slektsgård Amble i Kaupanger. Allerede fra høsten 1900 begynte godseier G. F. Heiberg å samle kulturhistoriske gjenstander fra hele Sogn og flyttet etter hvert flere verdifulle, eldre hus til Amble.

Problemet med et mye besøkt museum nært knyttet til privat gårdsdrift ble etter hvert uholdbart, og i 1970-årene ble mesteparten av hus og samlinger flyttet til Vestreim mellom Kaupanger og Sogndal, der det også ble oppført en stor, moderne museumsbygning.

  • Avdem, Anna Jorunn: Levd liv : ei soge om sogningane og museet deira, 2009, isbn 978-82-7959-132-0, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

7. januar 2013 skrev Jan-Tore Egge

Foreslår at det tas med lenke til museets nettsted: http://dhs.museum.no/

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.