Faktaboks

De Heibergske Samlinger – Sogn Folkemuseum
Offisielt navn
STIFTINGA DE HEIBERGSKE SAMLINGER- SOGN FOLKEMUSEUM
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Kaupanger
Daglig leder
Jan Heggheim
Styreleder
Erland Arve Fagermoen

De Heibergske Samlinger – Sogn Folkemuseum er et friluftsmuseum med kulturhistoriske samlinger fra Sogn. Museet har ansvar for kommunene Høyanger, Vik, Balestrand, Leikanger, Aurland, Sogndal, Lærdal, Årdal og Luster. Det omfatter en rekke eldre hus (det eldste fra 1500-tallet) og en spesiell museumsbygning samt et areal på 13 mål i tilknytning til tunet på Amble. Særlig er samlingen av redskaper svært omfattende og verdifull. Sogn Fjordmuseum er knyttet til museet.

Historikk

De Heibergske Samlinger – Sogn Folkemuseum er grunnlagt på Gert Falch Heibergs samlinger i 1909, da Heiberg donerte sin samling til det nyetablerte Historielaget for Sogn, som også i dag eier museet. Museet var først knyttet til Heibergs gamle slektsgård Amble i Kaupanger. Allerede fra høsten 1900 begynte godseier G. F. Heiberg å samle kulturhistoriske gjenstander fra hele Sogn, og flyttet etter hvert flere verdifulle, eldre hus til Amble.

Problemet med et mye besøkt museum nært knyttet til privat gårdsdrift ble etter hvert uholdbart, og i 1970-årene ble mesteparten av hus og samlinger flyttet til Vestreim mellom Kaupanger og Sogndal, der det også ble oppført en stor, moderne museumsbygning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Avdem, Anna Jorunn: Levd liv : ei soge om sogningane og museet deira, 2009, isbn 978-82-7959-132-0,

Faktaboks

De Heibergske Samlinger – Sogn Folkemuseum
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
91.022 Drift av kulturhistoriske museer

Kommentarer (1)

skrev Jan-Tore Egge

Foreslår at det tas med lenke til museets nettsted: http://dhs.museum.no/

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg