Galleri

Galleri. Michael Gottlieb Bindesbøll: Interiør fra Thorvaldsens Museum i København. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Galleri er opprinnelig et utpreget langstrakt rom eller et mer korridor-lignende parti, mer eller mindre åpent tilsluttet et større rom, i flukt med eller hevet opp over dettes gulvplan, eventuelt skutt frem som en balkong.

Faktaboks

Uttale
gallerˈi

Herfra er benevnelsen gått over til å gjelde alle slags fritt hevede gulvarealer, som gallerier i kirker, teatre med mer («Å spille for galleriet» betyr å appellere til det jevnere publikum på de billige plassene.) Da de langstrakte rom opprinnelig har vært ansett som spesielt velegnet til maleriutstillinger, er galleri også gått over til å bety kunstsamling (billedgalleri, Nasjonalgalleriet).

Benevnelsen er også tatt i bruk i mange andre forbindelser med mer eller mindre tydelig relasjon til den egentlige betydningen, for eksempel for den sentrale gangen i en gruve, gangen hvor skytset står oppstilt i en festning, partiet for sjefens appartement i akterenden av 1700-tallets linjeskip med mer. På italiensk blir en overdekket butikkgate betegnet galleria, for eksempel Galleria Umberto 1 i Napoli (1887–1891).

Som sjøuttrykk betegner galleri også et utbygg på begge sider av akterspeilet og noe frem på låringene på større, eldre krigsskip. Galleri er også eufemisme for privet (av og til også for lite hus til annen bruk) forut på bakken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg