galleri

Galleri. Michael Gottlieb Bindesbøll: Interiør fra Thorvaldsens Museum i København. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Galleri er opprinnelig et utpreget langstrakt rom eller et mer korridor-lignende parti, mer eller mindre åpent tilsluttet et større rom, i flukt med eller hevet opp over dettes gulvplan, eventuelt skutt frem som en balkong. Herfra er benevnelsen gått over til å gjelde alle slags fritt hevede gulvarealer, som gallerier i kirker, teatre m.m. («Å spille for galleriet» betyr å appellere til det jevnere publikum på de billige plasser.) Da de langstrakte rom opprinnelig har vært ansett som spesielt velegnet til maleriutstillinger, er galleri også gått over til å bety kunstsamling (billedgalleri, Nasjonalgalleriet). Benevnelsen er også tatt i bruk i mange andre forbindelser med mer eller mindre tydelig relasjon til den egentlige betydning, for eksempel for den sentrale gang i en gruve, gangen hvor skytset står oppstilt i en festning, partiet for sjefens appartement i akterenden av 1700-tallets linjeskip m.m. På italiensk blir en overdekket butikkgate betegnet galleria, for eksempel Galleria Umberto 1 i Napoli (1887–91).

Faktaboks

Uttale
gallerˈi
Etymologi
av fransk og italiensk

Som sjøuttrykk betegner galleri også et utbygg på begge sider av akterspeilet og noe frem på låringene på større, eldre krigsskip; også eufemisme for privet (undertiden også for lite hus til annen bruk) forut på bakken.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg