Vilhelm 2 – tysk keiser 1888-1918

Vilhelm 2 var tysk konge og keiser fra 1888 til 1918. Han var sønn av keiser Fredrik 3 og prinsesse Viktoria, og barnebarn av den britiske dronning Victoria.

Wilhelm var aktiv i den europeiske stormaktspolitikken før første verdenskrig. Etter krigens slutt i 1918 brøt det tyske keiserriket sammen, og Vilhelm måtte abdisere.

Vilhelm fikk militær utdannelse, beundret kansler Otto van Bismarck og kom i et kjølig forhold til sine liberale foreldre. Som keiser ønsket han å samarbeide med Bismarck, men uenighet og gjensidig irritasjon førte til krisen i 1890 da Bismarck måtte gå av.

Vilhelm tok seg særlig av utenriks- og kolonispørsmålene. Han ville gjøre Tyskland til en avgjørende faktor i stormaktspolitikken; han drømte om å skape et stort tysk imperium og slo inn på en aggressiv kolonipolitikk. For å fremme sine ærgjerrige planer styrket han hæren og begynte en forsert flåtebygging som bidrog vesentlig til britenes allianse med Frankrike og Russland.

Vilhelm var veltalende og hadde sans for dramatiske effekter. Men det fantes ingen faste linjer i hans politikk etter at han oppgav Bismarcks forsiktige «kontinentalpolitikk» til fordel for en «verdenspolitikk». Han ønsket ingen ny Bismarck; rikskanslerne var svake og lite selvstendige, og den urolige keiseren skapte usikkerhet i statsledelsen. Etter hvert sank hans prestisje; sosialdemokratene angrep ham skarpt, og etter utbruddet av første verdenskrig 1914 kom han i bakgrunnen.

Nederlaget i krigen stilte keiserdømmet i dårlig lys. Ententen nektet å slutte fred med Vilhelm, og han abdiserte 9. november 1918. Han fikk politisk asyl i Nederland og bodde i Doorn frem til sin død. Vilhelm besøkte regelmessig de norske vestlandsfjorder i årene frem til 1914.

Vilhelm utgav blant annet Ereignisse und Gestalten aus den Jahren 1878–1918 (1922, svensk oversettelse samme år), Aus meinem Leben 1859–88 (1927) og Meine Vorfahren (1929). Hans taler utkom i fire bind i årene 1897–1913.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.