Norefjell

Mot Ranten og Gråfjell.
Norefjellsryggen.
Toveseter.

Artikkelstart

Norefjell er et fjellområde i Krødsherad, Flå og Sigdal kommuner i Viken fylke, tidligere Buskerud. Det ligger mellom Eggedal i vest og Krøderen i øst.

Geologi

Berggrunnen består av kvartsitt av grunnfjellsalder, og Norefjell er et av de høyeste fjellområdene i Sørøst-Norge. Høyeste punkter er Gråfjell (1466 moh.) på grensen mellom Flå og Sigdal, og Høgevarde (1460 moh.) på grensen mellom Flå, Krødsherad og Sigdal kommuner. Fra Norefjell ses topper i Jotunheimen og Rondane. Videre ses Hardangerjøkulen og Hallingskarvet. Det er god utsikt også mot Gausta. Dessuten ses Skrimfjella og Blefjell.

Historikk

På Norefjell er det funnet spor etter menneskelig virksomhet fra steinalderen i form av en rikt utstyrt grav ved Haglebuvatnet.

I samme område skjedde en av siste trefningene mellom norske og tyske styrker under andre verdenskrig. Slaget ved Haglebu i slutten av april 1945 kostet 27 tyske og 7 norske soldater livet.

Flere setre rundt Norefjell har lang historie og de gode beitene i området ble også ofte brukt av bølinger med hester, svin og storfe som årvisst ble drevet mellom Vestlandet og Østlandet. Frem til 1858 var det stemneplass på Raudmyra ved Høgevarde. Der møttes eggedøler og hallingdøler hver sommer. Det året ble det imidlertid et kraftig uvær og tre mennesker frøs ihjel.

Turisme

I sørhellingen ligger Norefjell vintersportssentrum og turiststed med hytter og hoteller i et område 600–850 moh. Her er flere skitrekk og stolheiser, slalåmløyper, merkede turløyper og skiskole. Under vinter-OL i 1952 ble utfor- og storslalåmrennet holdt her, og løypene har ofte vært brukt i Holmenkollrennenes alpine øvelser. Oppe på Norefjell ligger også turisthyttene Høgevarde og Tovester, og det er merkede sommerruter som strekker seg mot Hardangervidda.

Navnet

Navnet kommer av norrønt nór, 'trangt sund', etter gården Nore ved Krøderen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Viker, Nils: Norefjell : historie, natur, folkeliv, friluftsliv, 1997, isbn 82-458-0244-1, Finn boken
  • Ryvarden, Leif og Lauritzen, Per Roger.(2002). FjellNorge fra Breheimen til Rondane. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg