Samiske barn på internatskole
På 1900-tallet ble norske samer utsatt for en fornorskingspolitikk der målet var assimilering. Bildet viser internatskole for barn av flyttsamer i Karasjok i 1950. Undervisningen foregikk på norsk.
Av /NTB scanpix.
En gang i et trehus. Man ser tre åpne dører på venstre side, og én på høyre side. Ut fra døråpningene stikker flere jenter hodet ut og ser mot kamera. Foto

Leggetid på internatskole i Karasjok, januar 1950.

Internat i Karasjok
Av /NTB.

Fornorskingspolitikk er en betegnelse som brukes om den offentlige politikk som norske myndigheter førte for å assimilere samene og flere minoriteter i det norske samfunnet. I om lag 100 år (fra cirka 1850) var den offisielle norske politikken at samene skulle assimileres i det norske samfunnet.

Fornorskingspolitikken ble ført ut fra Johan Sverdrups syn at «den eneste redning for lapperne er å absorberes av den norske nasjon». I dag er den offisielle holdning at staten Norge er grunnlagt på territoriet til to folk – samer og nordmenn. Begge folkene har den samme rett til å kunne utvikle sin kultur og sitt samfunnsliv.

En av begrunnelsene for samiske rettigheter er å reparere og gjøre opp for gammel urett som fornorskingspolitikken representerte.

Det kan nevnes at både Kong Olav (ved åpningen av det første Sameting i 1989), Kong Harald (i hans tale til Sametinget 7. oktober 1997) og statsminister Kjell Magne Bondevik (i nyttårstalen for 1999) har bedt samene om unnskyldning for de overgrep den samiske folkegruppe ble utsatt for i fornorskingsperioden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (7)

skrev Jan Sverre Knudsen

Det nevnes overgrep mot samene, men det må stå noe konkret om hva overgrepene besto av. Internatskoler? Forbud mot å bruke samisk språk? Forbud mot joik i skolen? Finnes det kilder på politikken i dokumenter?
Så må det stå noe om hvor sitatet i andre avsnitt kommer fra.

svarte Guro Djupvik

Hei, Jan Sverre!
Takk for gode innspill, denne artikkelen skal revideres.
Vennlig hilsen Guro Djupvik, redaktør

skrev Ram Gupta

Ettersom oppslagsordet er "fornorskingspolitikk" får jeg en forventning om en god historisk gjennomgang av hva denne politikken gikk ut på. Men det er bare ca 50% av artikkelen som ganske kort omhandler om dette emnet. Ønsker meg altså litt mer kjøtt på fornorskningsbeinet, hvis mulig.

svarte Guro Djupvik

Hei, Ram Gupta.
Takk for gode innspill, denne artikkelen skal revideres.
Vennlig hilsen Guro Djupvik, redaktør

svarte Ram Gupta

Supert! Og så kunne jeg ønske at det kom frem at samene ikke er de eneste som ble rammet av denne politikken, men også andre minoriteter som tatere/romani, finnskoginger mfl. Dette kommer indirekte frem lenger ned i artikkelen hvor det står om Sannhetskommisjonen. Disse stikkordene kan lenkes til andre artikler i SNL om de nasjonale minoritetene.
Forslag til litteraturlisten: Det er mye man kan ha her, feks et par NOUer om temaet. Rapporten fra Telemarksforskning er også ok: "Kulturell berikelse – politisk besvær
Gjennomgang av politikken overfor nasjonale minoriteter 2000–2019"
OLA K. BERGE, ÅSNE DAHL HAUGSEVJE OG NANNA LØKKA
TF-rapport nr. 490
2019

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Ram. Det var Mikkel Berg-Nordli som fikk i oppdrag å bygge ut, men det ser ut til å være gjort i en annen kategori, så her sitter vi med en dublett https://snl.no/fornorsking

skrev Ram Gupta

Akkurat. Dere finner nok en grei løsning :)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg