fornorskingspolitikk

Forsknorskingspolitikk er en betegnelse som brukes om den offentlige politikk som norske myndigheter førte for å assimilere samene i det norske samfunnet. I omlag 100 år (fra cirka 1850) var den offisielle norske politikken at samene skulle assimileres i det norske samfunnet.

Fornorskingspolitikken ble ført utifra det syn at ”den eneste redning for lapperne er å absorberes av den norske nasjon”. I dag er den offisielle holdning at staten Norge er grunnlagt på territoriet til to folk – samer og nordmenn. Begge folkene har den samme rett til å kunne utvikle sin kultur og sitt samfunnsliv.

Det kan nevnes at både Kong Olav (ved åpningen av det første Sameting i 1989), Kong Harald (i hans tale til Sametinget 7. oktober 1997) og statsminister Kjell Magne Bondevik (i nyttårstalen for 1999) har bedt samene om unnskyldning for de overgrep den samiske folkegruppe ble utsatt for i for­norskingsperioden.

En av begrunnelsene for samiske rettigheter er å reparere og gjøre opp for gammel urett som fornorskingspolitikken representerte.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg