Faktaboks

Ella Holm Bull

født Ella Joma

Født
12. oktober 1929, Røyrvik
Død
21. september 2006, Snåsa
Platecover, «Laavlomh maanide», 1997. En av de fire ungdommene som medvirker er dattera Anna Sofie.

Ella Holm Bull var en sørsamisk lærer, sametingspolitiker og språkreformator. Hun huskes særlig for sitt arbeid med å etablere en skriftnorm for det sørsamiske språket.

Lærer og språkarbeider

Hun var født i en reindriftsfamilie i Røyrvik kommune i Namdalen. Slektsnavnet Joma er etter Jomafjellene. Hun tok lærerutdanning ved Nesna lærerskole i 1954. Senere tok hun grunnfag i samisk ved Universitetet i Oslo i 1965. Hun var den første læreren ved Åarjel-saemiej skuvle, Sameskolen på Snåsa, da den ble etablert i 1968. Resten av yrkeslivet arbeidet hun der, som som lærer og rektor.

Arbeidet med sørsamisk skriftspråk ble gjort i samarbeid med professor Knut Bergsland. Det første de utga var to hefter med sørsamiske lesetekster i 1968. De la i 1974 fram et forslag til rettskrivingsnorm eller læreboknormal som i 1976 ble anbefalt av Samisk språknemnd og i 1978 ble vedtatt av Kirke- og undervisningsdepartementet. Bergsland bygget videre på dette arbeidet i sin Sydsamisk grammatikk (1982). Bull bidro også i arbeidet med den sørsamiske ordboka som Bergsland og Lajla Mattsson Magga utga i 1993.

Hun ble valgt inn i det første Sametinget i 1989, og satt i Sametinget i én periode. Hun representerte NSR, og var også medlem av det første Sametingsrådet.

Forfatter og oversetter

Hun mistet faren og fem andre slektninger i den fatale Dunderlandsdal-ulykka i 1948. 19 år gammel framførte hun sitt eget dikt «Avskjed med far» i begravelsen.

Hennes forfatterskap omfatter ei lang rekke lesebøker og lærebøker for skolen, noen oversettelser (Æsops fabler med flere) og noen sakprosatekster.

Diktsamlinga Ov-messie darjomes (2000) har størst litterære ambisjoner. Tittelen kan oversettes med «mange ulike gjøremål» eller «mye å gjøre», og skildrer livet i den sørsamiske gåetie (gamma) fra et kvinneperspektiv.

Hun skrev og oversatte sanger og salmer, og utga to CD'er med disse sangene: Jåvle-Laavlomh («Julesanger», 1996) og Laavlomh-Maanide («Barnesanger», 1997). Hun synger selv på begge platene. I Norsk salmebok (2013) er hun representert med tekst og melodi til én morgensalme, og som oversetter av tre salmer, blant annet Glade jul.

Priser

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bull, Ella Holm. «Sameskolen i Snåsa». Ottar; nr 116-117 (1979). Les artikkelen her.
  • Bull, Ella Holm. [Som Ella Jaama] «Avskjed med far». Nordtrønderen og Namdalen, fredag 22. oktober 1948. Les avisen her.
  • Bull, Ella Holm. Ov-messie darjomes. Iđut forlag, 2000. Les boka her.
  • Hermanstrand, Håkon. Røyrvik : samene i Østre Namdal. Røyrvik kommune, 2009. Les boka her.
  • Hætta, Odd Mattis. Sametinget i navn og tall : 1989–1993. 1992. Les boka her.
  • Jonassen, Ellen Bull. «Første elevar på sameskolen i Snåsa». Samisk skolehistorie; bind 5. Les artikkelen her.
  • Kappfjell, Lena. Vuelieh jïh tjïhtesh : 3 voernges åarjelsaemien vaajestæjjah. ČálliidLágádus, 2008. Sørsamisk tekst, engelsk summary. Les boka her.
  • NOU 1985:14. Samisk kultur og utdanning. Oslo, 1985. Les boka her.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg