joik

Komponist og vokalist Torgeir Vassvik joiker under en konsert i Warszawa i 2011. 
Joik av /Wikimedia commons. CC BY SA 3.0

Joik er den tradisjonelle samiske musikkformen.

Utbredelse

Joiken finnes over hele det samiske bosetningsområdet, men har ulike benevnelser i de ulike samiske dialektene: vueliesørsamisk, vuollelulesamisk, luohtinordsamisk og levdøstsamisk. Imidlertid finnes begrepet juoigat, å joike, i alle dialektene.

Opphav

Joiken har alltid hatt en viktig funksjon blant samene. I eldre tider inngikk den som en sentral del av sjamanens ritualer, både i praktiseringen av den førkristne samiske religionen og som transefremkallende medium.

Tematikk

De episke joikene som er bevart kommenterer samfunnsendringene som samene ble utsatt for gjennom misjonering og kolonisering, og gir samtidig klart uttrykk for samenes rett til å bli boende i Sameland, som de selv har gitt navn til. I joikepoesien utviklet samene et avansert konnotasjonsspråk der det egentlige budskapet, som bare var ment for samiske tilhørere, var spunnet inn i avledende fortellinger. Dette gjorde at de embetsmenn og misjonærer som hadde tilegnet seg elementære kunnskaper i samisk, ikke fattet hovedpoenget – som ofte var å oppfordre til motstand mot kolonimakten – men bare fikk med seg den ytre historien.

Bruk

Joiken har tidligere også hatt en sosialiserende funksjon, i den forstand at en person ikke ble regnet som fullt medlem i samfunnet før hun eller han hadde fått en joik tilegnet seg. Den tradisjonelle joiken er avhengig av nære sosiale relasjoner mellom den joikede og joikeren, noe som er vanskelig å praktisere i dag når joik utgis på plater, spilles på konserter og brukes som dansemusikk. Joiken er i ferd med å bli tilpasset nye bruksområder skapt av mediesamfunnet, noe som reiser interessante problemstillinger i spørsmålet om hvem som har eiendomsretten til tradisjonell folkemusikk. Tradisjonelt var det nemlig slik i det samiske samfunnet at den som ble tilegnet en joik, også var den rette eier av joiken.

Musikalsk oppbygning

Musikalsk sett er joiking karakterisert ved resitasjonsaktig syngemåte, gjentakelse og variasjon bygd på korte formler og spesielle stemmebruksteknikker. Joiken hører til blant Europas eldste folkemusikkformer.

Sentrale utøvere

Joiken har gradvis fått økende oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt med sentrale utøvere som Mari Boine, Torgeir Vassvik, Frode Fjellheim, Inga Juuso og Wimme Saari.

Litteratur

  • Aksdal, Bjørn & Sven Nyhus, red.: Fanitullen : innføring i norsk og samisk folkemusikk, 1993, isbn 82-00-21692-6, Finn boken
  • Arnberg, Matts m.fl.: Jojk, rev. utg., 1997, isbn 91-522-1793-0, Finn boken
  • Gaski, Harald: Med ord skal tyvene fordrives : om samenes episk poetiske diktning, 1987, isbn 82-7374-011-0, Finn boken
  • Gaski, Harald: "Om joiken i mediesamfunnet" i Festskrift til Ørnulv Vorren, 1994, 186-96, isbn 82-7142-017-8
  • Graff, Ola: "Om kjæresten min vil jeg joike" : undersøkelser over en utdødd sjøsamisk joiketradisjon, 2004, isbn 82-7374-522-8, Finn boken
  • Kjellström, Rolf m.fl.: Om jojk, 1988, isbn 91-7844-130-7, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg