Pegmatitt, meget grovkornet bergart, vanligvis dannet ved krystallisasjon av vandige restløsninger som blir tilbake ved størkningen av et magma. Opptrer i form av ganger og linser og inneholder mineralindivider med størrelse opp til flere meter. Pegmatitter kan være anriket på en rekke sjeldne grunnstoffer, f.eks. litium, cesium, beryllium, lantanoider, zirkonium, niob, tantal, thorium og uran, dessuten bor, fluor og i enkelte tilfeller fosfor.

Det er to hovedtyper av pegmatitter, granittpegmatitter og nefelinsyenitt-pegmatitter, som foruten forskjeller i hovedmineralogi også skiller seg med hensyn til innholdet av sjeldne mineraler.

Granitt-pegmatitter har stor økonomisk betydning for utvinning av feltspat, kvarts og glimmer. Dessuten er beryll og litiummineraler (lepidolitt, spodumen, petalitt, amblygonitt) viktige produkter i noen forekomster. Som biprodukt får man enkelte steder en rekke sjeldne mineraler som allanitt, euxenitt, samarskitt, gadolinitt, fergusonitt, columbitt, monazitt, xenotim, thoritt og uraninitt. Flere smykkestener stammer fra granitt-pegmatitter (beryll, topas, krysoberyll, turmalin, kvarts, amazonitt, solstein). Granitt-pegmatitter er meget utbredt i Norge, særlig i Østfold, i Bamble og langs sørlandskysten, i Tørdal, Iveland og Evje og i Tysfjord.

Nefelinsyenitt-pegmatitter har ved siden av nefelinsyenitter en viss betydning for produksjon av nefelin. Ellers inneholder disse pegmatittene en rekke sjeldne mineraler, særlig av zirkonium, titan og beryllium (f.eks. zirkon, wöhleritt, rosenbuschitt, mosandritt, astrofyllitt, eudialitt, katapleiitt, melinofan, leukofan og hambergitt). Særlig kjent er nefelinsyenitt-pegmatittene ved Langesundsfjorden og ellers i Vestfold, hvorfra man kjenner omkring 170 forskjellige mineraler. Tilsvarende pegmatitter finnes bl.a. på Grønland og Kola.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.