Amazonitt pegmatitt
Amazonitt pegmatitt i Nordland. Målestokken er 2 meter.
Amazonitt pegmatitt
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Pegmatitt er en meget grovkornet bergart, vanligvis dannet ved krystallisasjon av vandige restløsninger som blir tilbake ved størkningen av et magma. Pegmatitt opptrer i form av ganger og linser og inneholder mineralindivider med størrelse opp til flere meter.

Faktaboks

Uttale
pegmatˈitt
Etymologi
av gresk ‘ramme, nettverk’ og -itt

Pegmatitter kan være anriket på en rekke sjeldne grunnstoffer, for eksempel litium, cesium, beryllium, lantanoider, zirkonium, niob, tantal, thorium og uran, dessuten bor, fluor og i enkelte tilfeller fosfor.

Hovedtyper

Det er to hovedtyper av pegmatitter, granitt-pegmatitter og nefelinsyenitt-pegmatitter, som foruten forskjeller i hovedmineralogi også skiller seg med hensyn til innholdet av sjeldne mineraler.

Granitt-pegmatitter

Granittpegmatitt
Granitt-pegmatitt bestående av feltspat, kvarts og glimmer i grunnfjellet, Ellingsrud, Oslo.

Granitt-pegmatitter har stor økonomisk betydning for utvinning av feltspat, kvarts og glimmer. Dessuten er beryll og litiummineraler (lepidolitt, spodumen, petalitt, amblygonitt) viktige produkter i noen forekomster.

Som biprodukt får man enkelte steder en rekke sjeldne mineraler som allanitt, euxenitt, samarskitt, gadolinitt, fergusonitt, columbitt, monazitt, xenotim, thoritt og uraninitt.

Flere smykkestener stammer fra granitt-pegmatitter (beryll, topas, krysoberyll, turmalin, kvarts, amazonitt, solstein).

Granitt-pegmatitter er meget utbredt i Norge, særlig i Østfold, i Bamble og langs sørlandskysten, i Tørdal, Iveland og Evje og i Tysfjord.

Nefelinsyenitt-pegmatitter

nefelin-pegmatitt
Nefelinpegmatitt i Langesund-området.
nefelin-pegmatitt
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Nefelinsyenitt-pegmatitter har ved siden av nefelinsyenitter en viss betydning for produksjon av nefelin. Ellers inneholder disse pegmatittene en rekke sjeldne mineraler, særlig av zirkonium, titan og beryllium (f.eks. zirkon, wöhleritt, rosenbuschitt, mosandritt, astrofyllitt, eudialitt, katapleiitt, melinofan, leukofan og hambergitt).

Særlig kjent er nefelinsyenitt-pegmatittene ved Langesundsfjorden og ellers i Vestfold, hvorfra man kjenner omkring 170 forskjellige mineraler. Tilsvarende pegmatitter finnes blant annet på Grønland og Kola.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg