Beryll fra Svartisen, Nordland. Foto: Naturhistorisk museum, UiO.

. Begrenset gjenbruk

Beryll, det vanligste berylliumholdige mineralet. Det krystalliserer oftest i søyleformede krystaller med sekskantet tverrsnitt. Vanlig beryll er gul til grønn og uklar, men det finnes en rekke fargevarianter, og edle varieteter brukes som smykkesten (goshenitt, fargeløs til hvit; akvamarin, sjøgrønn til blå; heliodor, gul; smaragd, sterkt grønn; morganitt, rosenrød).

Beryll er et vanlig mineral på granittiske pegmatittganger og opptrer flere steder i Norge. Akvamarin er funnet i Iveland og på druser i granitt fra Hurumlandet, gul beryll er bl.a. kjent fra Evje og Nordland, grønn smaragd fra Minnesund i Eidsvoll, blekrød beryll fra Tørdal, og dypblå fra Svartisen-området og Drag i Tysfjord.

Beryll er et verdifullt råstoff for fremstilling av beryllium (Be), et viktig legeringsmetall. Verdensproduksjonen av beryll ligger omkring 5000 tonn i året. De største produsenter er Brasil og Russland. Ellers er mineralet bertranditt blitt en viktig berylliumkilde i USA. Enkeltkrystaller av beryll kan bli flere meter lange; fra feltspatbrudd i Iveland er kjent krystaller på 3–4 tonn. Tidligere hadde Norge en årsproduksjon på ca. 1 tonn i gjennomsnitt.

Beryll er et beryllium-aluminiumsilikat, Be3Al2Si6O18. En analog forbindelse som inneholder scandium er også kjent i naturen, bazzitt, Be3(Sc,Al)2Si6O18. Beryllens krystallstruktur er bygd opp av Si6O18-ringer som består av seks SiO4-tetraedre, og ringene er sammenbundet av beryllium i 4-koordinasjon og aluminium i 6-koordinasjon. Ringene ligger rett over hverandre i c-aksens retning slik at det oppstår åpne kanaler i strukturen. Bl.a. litium (Li+), jern (Fe2+) og magnesium (Mg2+) kan gå inn i stedet for aluminium (Al3+). Den ladningsmessige ubalanse som derved oppstår kan kompenseres ved at det inngår ioner av alkalimetaller i de åpne kanalene (særlig natrium og cesium). Også vannmolekyler og gasser kan få plass i kanalene.

Kjemisk formel Be3 Al2Si6O18
Hardhet 8
Densitet 2,65–2,85 g/cm3
Krystalliserer heksagonalt

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.