beryll

Beryll fra Svartisen, Nordland. Foto: Naturhistorisk museum, UiO.

. Begrenset gjenbruk

Beryll. 1) Projeksjon av en del av beryllstrukturen i et plan loddrett på c-aksen. Silisium og oksygen danner seksleddede ringer. To slike ringer er vist på figuren. 2) Beryllstrukturen sett langs c-aksen. Kanalene i strukturen kan inneholde vannmolekyler og ioner av alkalimetaller. Orienteringen av vannmolekylene kan være forskjellig. I nærheten av et alkali-ion vil vannmolekylet orientere seg med sin negative del (se dipol) rettet mot det positive metallionet.

Beryll (struktur loddrett på c-akse) av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse
Beryll fra Hurum, Vestfold
Beryll av . Gjengitt med tillatelse
Beryll varianten akvamarin fra Grimsrudbukta, Hurum.
av /Grimsrudbukta, Hurum. Gjengitt med tillatelse

Beryll, det vanligste berylliumholdige mineralet. Det krystalliserer oftest i søyleformede krystaller med sekskantet tverrsnitt. Vanlig beryll er gul til grønn og uklar, men det finnes en rekke fargevarianter, og edle varieteter brukes som smykkesten (goshenitt, fargeløs til hvit; akvamarin, sjøgrønn til blå; heliodor, gul; smaragd, sterkt grønn; morganitt, rosenrød).

Faktaboks

Uttale
berˈyll
Etymologi
av gresk beryllos, navn på grønn edelsten

Forekomst

Beryll er et vanlig mineral på granittiske pegmatittganger og opptrer flere steder i Norge. Akvamarin er funnet i Iveland og på druser i granitt fra Hurumlandet, gul beryll er bl.a. kjent fra Evje og Nordland, grønn smaragd fra Minnesund i Eidsvoll, blekrød beryll fra Tørdal, og dypblå fra Svartisen-området og Drag i Tysfjord.

Produksjon

Beryll er et verdifullt råstoff for fremstilling av beryllium (Be), et viktig legeringsmetall. Verdensproduksjonen av beryll ligger omkring 5000 tonn i året. De største produsenter er Brasil og Russland. Ellers er mineralet bertranditt blitt en viktig berylliumkilde i USA. Enkeltkrystaller av beryll kan bli flere meter lange; fra feltspatbrudd i Iveland er kjent krystaller på 3–4 tonn. Tidligere hadde Norge en årsproduksjon på ca. 1 tonn i gjennomsnitt.

Krystallstruktur

Beryll er et beryllium-aluminiumsilikat, Be3Al2Si6O18. En analog forbindelse som inneholder scandium er også kjent i naturen, bazzitt, Be3(Sc,Al)2Si6O18. Beryllens krystallstruktur er bygd opp av Si6O18-ringer som består av seks SiO4-tetraedre, og ringene er sammenbundet av beryllium i 4-koordinasjon og aluminium i 6-koordinasjon. Ringene ligger rett over hverandre i c-aksens retning slik at det oppstår åpne kanaler i strukturen. Bl.a. litium (Li+), jern (Fe2+) og magnesium (Mg2+) kan gå inn i stedet for aluminium (Al3+). Den ladningsmessige ubalanse som derved oppstår kan kompenseres ved at det inngår ioner av alkalimetaller i de åpne kanalene (særlig natrium og cesium). Også vannmolekyler og gasser kan få plass i kanalene.

Beryll

Kjemisk formel Be3 Al2Si6O18
Hardhet 8
Densitet 2,65–2,85 g/cm3
Krystalliserer heksagonalt

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg