elbaitt

Turmalin (Elbaitt) fra Grotta d'Oggi, Elba, Italy. Prøven er utstilt på Naturhistorisk museum, UiO

elbaitt
Av .

Turmalin er en mineralgruppe med borholdige silikater. De har komplisert sammensetning.

Faktaboks

Uttale
turmalˈin
Etymologi
over engelsk og fransk, fra singalesisk

Struktur og egenskaper

Elbaitt
Turmalin fra Madagaskar

Turmalin hører til ringsilikatene (se silikatmineraler). Krystallene danner som oftest forholdsvis lange prismer, som regel stripet på langs, med tre- eller sekskantet tverrsnitt (trigonal symmetri). Hardheten er cirka 7. Fargen varierer sterkt, men er ikke alltid typisk for den kjemiske sammensetning. Sonert fargeveksling er vanlig. To viktige serier av blandkrystaller er elbaitt-schörl og schörl-dravitt-uvitt.

De mørke turmaliner er sterkt pleokroittiske (dikroittiske), ofte nesten svarte i c-aksens retning, ellers gjennomsiktige. Krystallene er hemimorfe og viser både piezo- og pyroelektrisitet.

Bruksområde og forekomst

Klare varieteter av elbaitt anvendes som edelstener og gis navn etter fargen: akroitt (fargeløs), rubellitt (rød), verdelitt (grønn) og indigolitt (blå). Turmaliner av edelstenskvalitet kommer særlig fra granittpegmatitter i Brasil, California, Madagaskar, Namibia, Ural og Afghanistan.

I Norge finnes overveiende den svarte, jernrike schörl, som er meget utbredt som aksessorisk bestanddel i metamorfe bergarter og i større krystaller på mange granittpegmatittganger (Snarum–Bamble–Kragerø–Arendal). Magnesiumrik turmalin (dravitt) er blant annet kjent fra koboltforekomstene på Modum, fra Sannidal, Ofoten og Helgeland. Røde, grønne og blå alkaliturmaliner (elbaitter) finnes i granittpegmatitter ved HolandsfjordHelgeland og ved Sandnessjøen. Uvitt er kjent fra en skarnforekomst ved Arendal.

Turmalin

Varietet Farge Formel
Buergeritt Mørkebrun NaFe33+Al6(BO3)3(Si6O18)O3F
Dravitt Brun til brunsvart, grønnlig NaMg3Al6(BO3)3Si6O18(OH)4
Elbaitt Fargeløs, lyserød, grønn, blå Na(Li,Al)3Al6(BO3)3Si6O18(OH)4
Liddicoatitt Brun, grønn, lyserød, rød Ca (Li,Al)3Al6(BO3)3Si6O18(O,OH,F)4
Schörl Svart NaFe32+Al6(BO3)3Si6O18(OH)4
Uvitt Mørkebrun CaMg3(Al5Mg)(BO3)3Si6O18(OH)4

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg