Turmalin, mineralgruppe, borholdige silikater med komplisert sammensetning.

Turmalin hører til ringsilikatene (se silikatmineraler). Krystallene danner som oftest forholdsvis lange prismer, som regel stripet på langs, med tre- eller sekskantet tverrsnitt (trigonal symmetri). Hardheten er ca. 7. Fargen varierer meget, men er ikke alltid typisk for den kjemiske sammensetning (se tabell). Sonert fargeveksling er vanlig. To viktige serier av blandkrystaller er elbaitt-schörl og schörl-dravitt-uvitt.

De mørke turmaliner er sterkt pleokroittiske (dikroittiske), ofte nesten svarte i c-aksens retning, ellers gjennomsiktige. Krystallene er hemimorfe (se hemimorfi) og viser både piezo- og pyroelektrisitet.

Klare varieteter av elbaitt anvendes som edelstener og gis navn etter fargen: akroitt (fargeløs), rubellitt (rød), verdelitt (grønn) og indigolitt (blå). Turmaliner av edelstenskvalitet kommer særlig fra granittpegmatitter i Brasil, California, Madagaskar, Namibia, Ural og Afghanistan.

I Norge finnes overveiende den svarte, jernrike schörl, som er meget utbredt som aksessorisk bestanddel i metamorfe bergarter og i større krystaller på mange granittpegmatittganger (Snarum–Bamble–Kragerø–Arendal). Magnesiumrik turmalin (dravitt) er bl.a. kjent fra koboltforekomstene på Modum, fra Sannidal, Ofoten og Helgeland. Røde, grønne og blå alkaliturmaliner (elbaitter) finnes i granittpegmatitter ved Holandsfjord på Helgeland og ved Sandnessjøen. Uvitt er kjent fra en skarnforekomst ved Arendal.

Farge Formel
Buergeritt Mørkebrun NaFe33+Al6(BO3)3(Si6O18)O3F
Dravitt Brun til brunsvart, grønnlig NaMg3Al6(BO3)3Si6O18(OH)4
Elbaitt Fargeløs, lyserød, grønn, blå Na(Li,Al)3Al6(BO3)3Si6O18(OH)4
Liddicoatitt Brun, grønn, lyserød, rød Ca (Li,Al)3Al6(BO3)3Si6O18(O,OH,F)4
Schörl Svart NaFe32+Al6(BO3)3Si6O18(OH)4
Uvitt Mørkebrun CaMg3(Al5Mg)(BO3)3Si6O18(OH)4

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.