Topas
Topas fra Hurum, Vestfold
Topas
Av .
Topas

Topas. Topaskrystaller. Mineralogiske samlinger ved universitetet i Göttingen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Topas er et fluorholdig mineral. De fleste topasene er fargeløse til gule, men det finnes også lyseblå, grønnlige og lyserøde. Enkelte gule topaser fra Brasil blir dyprøde til brune ved oppvarming.

Faktaboks

Uttale
topˈas
Etymologi
over latin, fra gresk

Forekomst og anvendelse

Klare varieteter av topas brukes som edelstener, og de beste kommer fra Sri Lanka, Brasil og Russland (Ural). Topas forekommer vesentlig i greisen-bergarter, i granittpegmatitter og i hulrom i granitter og rhyolitter. I Norge forekommer mineralet til dels i store krystaller på opptil flere titalls kilo fra enkelte pegmatittganger (Østfold, Iveland, Tørdal, Drag i Tysfjord). Små, klare krystaller er funnet ved Byrud nær Eidsvoll sammen med smaragd. Det er også funnet lyseblå krystaller fra drammensgranitten i Hurum.

Varieteter

Pyrofysalitt er en gulhvit, ugjennomsiktig topas som blant annet finnes på Modum og i Sverige. Pyknitt er en stenglig form som særlig er kjent fra kassiteritt (tinnstein) forekomster i Böhmen i Tsjekkia.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning silikat
Kjemisk formel Al2(SiO4)(F,OH)2
Hardhet 8
Massetetthet 3,4–3,6 g/cm³
Krystallsystem rombisk

Smykkestein

Betegnelsen topas brukes også (uriktig) om visse andre edel- og smykkestener: orientalsk topas er en gul varietet av korund, spansk topas er en gul kvarts, ofte en varmebehandlet ametyst. Såkalt røyktopas er det samme som røykkvarts.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg