Thoritt fra Gjerstad. Foto: Naturhistorisk museum, UiO

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Thoritt er et radioaktivt mineral som består av thoriumsilikat. Fargen er vanligvis brun til svart, eller oransjegul hos varieteten orangitt. Mineralet er isotypt med zirkon og thorogummitt. En uranrik varietet kalles uranothoritt.

Faktaboks

Uttale
thorˈitt
Etymologi
av thorium og -itt

Forekomst og anvendelse

Både thoritt og orangitt er originalbeskrevet fra norske forekomster i henholdsvis 1829 og 1851. Mineralet finnes på pegmatittganger, dels nefelinsyenittiske (Langesundsfjorden) og dels granittiske (særlig ved Arendal). Før de store forekomstene av monazittsand i Brasil og andre steder ble funnet, var thoritt den viktigste kilden for fremstilling av thoriumoksid, som ble anvendt til glødehetter i såkalte auerbrennere. Thoritt var derfor svært etterspurt og ble produsert fra flere norske forekomster.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning silikat
Kjemisk formel Th(SiO4)
Hardhet
Krystallsystem tetragonalt

Huttonitt

Det finnes også en svært sjelden form av thoritt om har monoklin monazittstruktur og kalles huttonitt. Det er ikke funnet huttonitt i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg