paralympiske leker

Paralympiske leker, idrettskonkurranser for fysisk funksjonshemmede (syns- og bevegelseshemmede) som arrangert hvert fjerde år etter olympisk mønster. De paralympiske leker arrangeres fra 1988 like etter de olympiske leker og med samme arrangør.

Faktaboks

uttale:
paralˈympiske leker
etymologi:
engelsk paralympics, av para- og engelsk olympics, ‘olympiske leker’

Historikk

Forløperen til paralympiske leker var Stoke Mandeville-lekene for rullestolbrukere, som startet i 1948 av den britiske legen Sir Ludwig Guttmann. Paralympiske sommerleker ble første gang arrangert i Roma 1960, vinterleker første gang i Örnsköldsvik i Sverige 1976.

De paraolympiske vinterleker har blitt arrangert i Norge to ganger: på Geilo i 1980 og på Lillehammer i 1994.

Organisering

Den internasjonale samordningskomiteen for handikapidrett (ICC) ble stiftet i 1982 av fire eksisterende organisasjoner: for cerebral parese-rammede, bevegelseshemmede, blinde og rullestolbrukere. Senere fikk ICC tilslutning fra organisasjonene for døveidrett (CISS) og for psykisk utviklingshemmede, men disse arrangerer foreløpig separate idrettsleker, CISS allerede fra 1924.

Den internasjonale paralympiske komité, International Paralympic Committee (IPC), utgikk fra ICC i 1989. Den er for paralympiske leker det samme som Den internasjonale olympiske komité (IOC) er for olympiske leker. IOC anerkjenner IPC, men har ikke tillatt handikapidretten å benytte betegnelsen «olympisk».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg