darts

Darts. Målskive og piler, nederst skivehøyde og kasteavstand.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Darts er et innendørs presisjonsspill hvor man kaster piler mot en sirkelrund målskive delt i sektorer og ringer med forskjellig poengverdi. Kasteavstanden er 2,37 meter.

Faktaboks

Etymologi
engelsk, fra latin ‘kastespyd, kort sverd’
Også kjent som
dart

Utstyr

Målskiven har diameter ca. 45 centimeter og henger med sentrum 1,73 meter over gulvet og 20-sektoren rett opp. Konkurranseskivene er laget av sammenpressede plantefibere (sisalhamp), som er omgitt av et stålbånd og limt fast på et bakstykke. Poengsektorene og ringene har vekslende farger og er adskilt med metalltråd festet utenpå skiven.

Konkurransepiler har stålspiss og en kropp av enten messing, nikkel/tinn-legering eller nikkel/wolfram-legering. Skaftet er av plast og/eller aluminium og utbyttbart, det samme er styrefjærene av plast. Pilene er høyst 30,5 centimeter lange inkludert styrefjær. Vekten varierer (12–50 gram), men vanligvis brukes vel 20 gram tunge piler.

Poengberegning

Skivetreff utenfor den ytterste ringen gir ikke poeng, resten av skiven (diameter 34 centimeter) er poenggivende. Treff innenfor en sektor gir sektorverdien, som dobles ved treff i ytre ring og tredobles ved treff i indre ring. Ringene er 8 millimeter brede. Midt på skiven er det en liten sirkelring (bull's ring) hvor treff gir 25 poeng, i sentrum av denne en sirkel (bull's eye) hvor treff gir 50 poeng. Sirkelen har diameter 12,7 millimeter og fungerer også som et doblingsfelt for ringen rundt.

Konkurranseformer

Man konkurrerer i single, double eller for lag. I utgangspunktet har alle en bestemt poengsum, vanligvis 501. Spillerne kaster avvekslende tre og tre piler, og deres poengscore trekkes fortløpende fra åpningspoengene. Et leg vinnes av den som først får 0 poeng nøyaktig. Siste tellende kast må treffe i ytterste ring eller i bull's eye (dobbelt score). En kamp spilles vanligvis best av fem leg. En annen konkurranseform er 301, hvor både første og siste kast må gi dobbelt score. Som selskapsspill spilles darts også på mange andre måter.

Historikk

Tunge kastepiler (darts) ble brukt som forsvarsvåpen av bueskyttere på 1500-tallet, senere også som et treningsspill. Det kom til Amerika om bord i Mayflower i 1620. På slutten av 1800-tallet ble den nåværende skiven standardisert. Darts er et populært tidsfordriv på britiske puber og vertshus, og i mange andre land, bl.a. Norge.

Darts drives også som organisert sport, og et internasjonalt forbund, World Darts Federation, ble stiftet i 1977. Det arrangerer VM annethvert år fra 1977 (kvinner fra 1983), både individuelt og for nasjonslag. EM er blitt arrangert annethvert år fra 1978. Det har vært arrangert profesjonelt VM fra 1978, men i darts er det i praksis ingen rene amatørspillere.

I Norge ble den første klubben stiftet i Oslo i 1950. Norges Dartsforbund ble stiftet i 1956, nedlagt i 1965, men reorganisert i 1982. NM er arrangert fra 1956. En annen stor konkurranse er Norway Open fra 1991. Norske spillere har hevdet seg bra internasjonalt med blant annet VM-bronse for kvinner i 1993 og 1995.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg