Toronto er en by i Canada og hovedstad i provinsen Ontario, ved nordbredden av Lake Ontario.

Toronto er landets største storbyområde med 2 731 571 i innbyggere i byområdet og 5 132 794 innbyggere i storbyområdet (2016). I 1998 ble byen slått sammen med fem omegnskommuner.

Byen er Canadas kulturelle sentrum og viktigste handels- og industrisentrum. Befolkningen er etnisk svært sammensatt, noe som speiles av bydeler med navn som Chinatown, Greektown, Little Portugal, Little Jamaica, Little India og Koreatown.

Byen har rundt halvdelen av Canadas totale industriproduksjon, med blant annet petroleumsraffinerier, elektro-, maskin-, konfeksjons- og næringsmiddelindustri, dessuten forlagsvirksomhet og trykkerier. Torontos gunstige beliggenhet mellom store industrisentre i USA via Great Lakes, og Atlanterhavet via Saint Lawrence River-kanalen er en viktig årsak til at hovedtyngden av landets eksportvarer skipes ut herfra. Den store internasjonale lufthavnen, Toronto International Airport, er Canadas travleste og ligger 27 km vest for bysenteret. Byen har verdens syvende største fondsbørs (Toronto Stock Exchange), mange banker og forsikringsselskaper, og er et viktig senter for media, informasjonsteknologi og telekommunikasjon.

Det er flere universiteter og høyskoler; University of Toronto (grunnlagt 1827) er Canadas største; videre finnes kunstakademi, musikkonservatorium, filmproduksjon. Byen har et velkjent symfoniorkester, dessuten flere større teatre, kunstgallerier, museer og anglikansk og katolsk katedral. Canadian National Exhibition er en årlig nasjonal utstilling og festival siden 1827. Toronto har botaniske og zoologiske hager.

Byen har en blanding av viktoriansk arkitektur og moderne high-tech arkitektur. Sentrum er preget av skyskrapere, blant annet forretnings- og bankkompleksene Toronto Dominion Center og Commerce Court samt det 553 meter høye kommunikasjonstårnet CN Tower nær havnen. En betydelig omstrukturering av havneområdene begynte år 2000. 20 offentlige sykehus. Gatenettet i sentrum er rutenettformet og omkranses av en rekke parkanlegg, blant annet Queens Park med parlamentsbygningen. Byens rådhus (1958) er utformet av den finske arkitekten Viljo Revell.

I 1749 ble det bygd et fransk fort der Toronto nå ligger, og i 1793 ble byen (fra 1834 Toronto) anlagt og gjort til hovedstad i Øvre Canada. Folketallet var så sent som i 1871 bare 60 000; siden 1945 har det imidlertid økt sterkt. Siden 1970 har det også skjedd en betydelig innvandring fra Europa, Asia og Karibia, noe som gjør Toronto til en av de livligste og kulturelt mest sammensatte byer i Canada. I 2013 ble Toronto rammet av en kraftig styrtflom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.