Paraidrett er en samlebetegnelse for idrettsaktiviteter for funksjonshemmede.
Faktaboks
- Også kjent som
-
tidligere norske betegnelser: helsesport, handikapidrett
Begrepet brukes om organisert idrett drevet av mennesker med alle former for funksjonsnedsettelser, og det rommer en mangfoldighet av øvelser og aktiviteter. For de fleste av idrettenes tilfelle er regelverket det samme som utenfor paraidretten, aktiviteten er bare tilpasset funksjonsnedsettelsen. For eksempel bruker synshemmede lasergevær med lyd i skiskyting, og de må ha ledsagere i løpskonkurranser. Bevegelseshemmede som ikke kan konkurrere stående, kan for eksempel bruke langrennskjelke i stedet for vanlige ski. Da konkurrerer de i «sittende langrenn».
Alle undergrupper funksjonshemmede har internasjonale stevner og mesterskap. Paralympics er den mest profilerte internasjonale idrettskonkurransen for funksjonshemmede. I Paralympics deltar syns- og bevegelseshemmede. Disse gruppene gjennomfører også VM sammen. Døve og utviklingshemmede har egne internasjonale mesterskap og «olympiske» arrangement. Døve avholder sine Deaflympics, sommer og vinter, annenvært år. Under organisasjonen Special Olympics har utviklingshemmede sine World Games.
Internasjonalt er de ulike gruppene funksjonshemmede organisert i egne forbund og sammenslutninger. I Norge har idrettsorganisasjonene forlatt dette prinsippet, og har hatt som målsetting at paraidretten skal integreres i idrettslag og de enkelte idretters særforbunds ordinære aktivitet. Denne utviklingen har gått gradvis. Organisatorisk ble den avsluttet da Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund (NFI) ble oppløst ved utgangen av 2007. Etter dette har paraidretten vært organisert i de enkelte særforbund i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.
Kommentarer (2)
skrev Åsmund Sæbøe
svarte Marte Ericsson Ryste
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.