Faktaboks

Uttale
bˈʌkiŋəmʃə

Buckinghamshire er et fylke og tidligere grevskap i Storbritannia, England, i det sørlige Midlands, nordvest for London. Det strekker seg fra Themsen i sør gjennom kalkryggene Chiltern Hills til den fruktbare Aylesburysletta og lavlandet rundt elven Ouse. Fylket hadde 546 000 innbyggere i 2019 og et areal på 1565 kvadratkilometer. Administrasjonssenteret er Aylesbury.

Fram til begynnelsen av 1900-tallet var jordbruket den dominerende næringsveien i hele fylket, men er i dag konsentrert til de nordlige deler med produksjon av melk og grønnsaker for London-markedet. Den sørøstlige del er i økende grad blitt integrert i London-regionen, med sterk vekst både i antall innbyggere og arbeidsplasser. Avstanden til London gjør det mulig for mange pendlere å bosette seg i idylliske omgivelser, og omtrent halvparten av arbeidsstyrken jobber utenfor fylket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg