Heidelberg

Heidelberg

Heidelberg og elven Neckar som renner gjennom byen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Heidelberg
Slottsruinene over Heidelberg by.
Heidelberg
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Heidelberg er en by i Baden-Württemberg i Tyskland, som ligger 18 km sørøst for Mannheim og har rundt 160 000 innbyggere (2020). Byen ligger ved bredden av elven Neckar og ved foten av fjellene Königstuhl (568 moh.) og Heiligenberg (440 moh.)

Faktaboks

Uttale
hˈai-

Universitetsby

Heidelberg er en kjent universitetsby. Her ligger Tysklands eldste universitet, Ruprecht-Karl-Universität, som ble grunnlagt i 1368, samt en rekke andre høyskoler og vitenskapelige innretninger. Rundt 16 000 mennesker er ansatt i byens universitets- og forskningssektor, og byen huser 39 000 studenter (2020). Langt over 1/3 av byens befolkning er dermed tilknyttet lærestedene.

I 1930–1932 ble Neue Universität bygget, finansiert ved hjelp av pengegaver innsamlet i USA. Mye forskning foregår ved Max-Planck-instituttene for blant annet kjernefysikk, biologi, medisin, astronomi og folkerett, og ved andre institusjoner for matematiske fag, industriell forskning, miljø- og energiutvikling. Rundt femti forlag holder til i byen, svært mange av dem har spesialisert seg på vitenskapelige utgivelser.

Severdigheter

Den største severdigheten i byen er slottet, Schloss Heidelberg. Akkurat når det ble reist er uvisst, men slottet blir først nevnt i skriftlige kilder i 1225. Slottet ble påbygget og ombygget en rekke ganger og i forskjellige stilarter, Ottheinrichsbau og Friedrichsbau anses som de vakreste delene, begge er bygget i renessansestil. Slottet ble sterkt ødelagt av franske tropper på slutten av 1600-tallet. I 1764 ble slottet hardt skadd igjen, da det brøt ut brann etter lynnedslag. Etter dette er slottet bevart som det er og er blitt en av Tysklands aller mest berømte slottsruiner. I kjelleren under Friedrichsbau ligger Das Grosse Fass, et vinfat som rommer 221 726 liter.

Blant byens mange kirker er Heiliggeistkirche, Peterskirche, Providenzkirche og Jesuitenkirche de viktigste. I omegnen er fjellene Königstuhl, Schlossberg, Gaisberg og Heiligenberg med Philosophenweg de mest kjente utfluktsstedene. Heidelberg anses som en av Tysklands vakreste byer og tiltrekker seg over elleve millioner besøkende i året.

Historie

Heidelberg nevnes i skriftlige kilder første gang 1196. Byen var fra 1300-tallet til 1720 pfalzgrevenes residens, men ble i 1803 underlagt Baden. Byen ble nesten helt ødelagt under trettiårskrigen (1618–1648) og igjen av franske tropper mellom 1689 og 1693, men slapp nesten uskadd gjennom andre verdenskrig. Heidelberg var fra 1948 til 1952 hovedkvarter for de amerikanske okkupasjonsstyrkene i Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg