På grunn av sin nærhet til kystområdene og sin store økonomiske verdi, har nordkaperen vært sterkt beskattet gjennom mange hundre år, kanskje allerede fra 800–900-tallet. Baskerne var de første som fanget nordkaper i noe omfang; de brukte småbåter i fangsten på dyr som om vinteren søkte inn i Biscayabukta. Det var oljen fra hvalenes spekk (hvalolje) som var fangstens hovedprodukt. Etterspørselen etter olje økte, og på 1500-tallet fikk fangsten en ny oppblomstring. Nye metoder, nye fangstbåttyper og nye harpunformer ble tatt i bruk, og fangstaktiviteten fikk en ny og fastere form. Fra da av begynte man å oppsøke hvalen i åpen sjø og drepe den der. Skrottene ble så slept til lands og halt opp på stranden for flensing.
Midt på 1500-tallet begynte også nederlendere å ruste ut ekspedisjoner for hvalfangst, gjerne med baskiske hvalfangere som instruktører. Denne hvalfangsten førte nederlenderne til mange fjerne farvann, både i Amerika og i Europa. Nordnorske farvann, særlig Finnmark, ble også en del av deres målområder, og flere faste landstasjoner ble anlagt. Denne nordnorske hvalfangsten varte bare i drøyt 50 år ettersom nederlenderne fra 1611 flyttet all sin aktivitet til Svalbard der grønlandshvalen, nordkaperens arktiske «fetter», ble fangstens nye ressursgrunnlag. Den tidlige fangsten ble en stor påkjenning for nordkaperbestanden, og rundt 1850 var arten nærmest utryddet i de østlige deler av Nord-Atlanteren.
Også på vestsida av Nord-Atlanteren fikk bestanden av nordkaper hard medfart. I tillegg til nederlendere og baskere kom også amerikanerne med i fangsten tidlig på 1600-tallet. Som i øst flyttet fangsten på vestsida av Nord-Atlanteren seg mer og mer nordover hvor grønlandshvalen etter hvert tok over rollen som viktigste ressursgrunnlag. Bestandene av nordkaperens nære slektninger nord i Stillehavet (stillehavsretthvalen) og på den sørlige halvkula (sørkaperen) ble også hardt beskattet og sterkt redusert i den tidlige hvalfangsten. I 1937 ble både nordkaperen i Nord-Atlanteren og dens nære slektninger i andre havområder totalfredet (se internasjonale avtaler om hvalfangst før 1940).
Etter fredningen har den lille resterende bestanden av nordkaper møtt nye utfordringer. Nærheten til kystområder gjør den særlig utsatt for kollisjoner med skip. Utafor kysten av USA og Canada har man seg nødt til å legge om skipsleier og redusere båtenes fart for å unngå slike kollisjoner. Hval som går seg fast i fiskeredskaper, særlig garn og teiner med iler opp til overflata, er et annet stort problem for nordkaperen. Også her arbeides det med tiltak for å redusere problemet, for eksempel modifisering av de redskapene som benyttes.
Dagens forvaltning av nordkaper (og dens slektninger i andre havområder) skjer gjennom Vitenskapskomiteen i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC).
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.