finner

Halefinne og andre finner hos sild, som tilhører de strålefinnede fiskene. Halefinnen er uparet i likhet med ryggfinnen og gattfinnen. Brystfinnene og bukfinnene er derimot parete finner med en finne på høyre side og en finne på venstre side av kroppen.

finner
Av /iStock/modifisert av SNL.
Revehai
Revehaier er bruskfisker med ekstremt usymmetrisk halefinne. Øvre halefinneflik kan være like lang som kroppen. Arten på bildet er enten Alopias vulpinus eller slektningen Alopias pelagicus.
Revehai
Av /iStock.
Blåhval

Halefinnen hos en blåhval som er i ferd med å dykke.

Blåhval
Lisens: CC BY SA 3.0

Halefinnen er den bakerste finnen hos fisker og enkelte sjøpattedyr.

Halefinnen er uparet. Det vil si at det ikke er en høyre og en venstre finne ved siden av hverandre.

Vanligvis er halefinnen symmetrisk (homocerk) slik at nedre og øvre del er like. Den kan også være usymmetrisk (heterocerk), for eksempel hos haier og stører. Hos fiskene er halefinnen vertikaltstilt, og den beveges sideveis ved svømming. Et unntak er hos flyndrer.

Også hvaler og sjøkuer har halefinne. Hos disse sjøpattedyra er halefinnen vannrett (horisontal) og beveges opp og ned når dyret svømmer. De utdødde fiskeøglene hadde vertikale halefinner som ble beveget fra side til side.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg