Retthvaler, pattedyrfamilie i underordenen bardehvaler i ordenen hvaler. De mangler bukfurer; hodet er relativt stort, opptil en tredel av totallengden. Sprøytehullene står langt fra hverandre og danner en V-formet blåst.

Familien omfatter 4 arter i 3 slekter: grønlandshval (Balaena mysticetus), nordkaper (Eubalaena glacialis), sørlig retthval (Eubalaena australis) samt dvergretthval (Caperea marginata). Dvergretthvalen er den minste av bardehvalene, med en kroppslengde på om lag 6 m og en vekt på ca. 3 tonn. Den har, i motsetning til de andre retthvalene, en liten ryggfinne.

Grønlandshvalen, nordkaperen og den sørlige retthvalen er store og plumpe hvaler. De ble meget sterkt beskattet på grunn av spekket, oljen og bardene. Retthvalene har et tykt spekklag og er lettere enn sjøvann. Drepte dyr flyter derfor, og dette gjorde det mulig å drive fangst med håndharpuner. Retthvalene er i tillegg langsomme hvaler som går forholdsvis nær land. Til sammen gjorde disse forholdene retthvalene til verdifulle byttedyr, og navnet retthvaler kommer av at disse hvalene ble ansett for å være «de rette» å jakte på.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.