Elefantfugl skjelett
Skjelett av elefantfuglarten, Aepyornis maximus, fra Madagaskar.
Elefantfugl
Rekonstruksjon av den noe mindre elefantfuglen Mullerornis modestus.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Elefantfugler er en gruppe utdødde, kjempestore fugler som levde på Madagaskar. De ble utryddet av mennesker, og de nyeste restene har blitt karbondatert til å være fra om lag 1000 år siden. Utryddelsen kan ha vært på grunn av jakt, men den kan også ha vært et resultat av utbredt sanking av egg eller habitatødeleggelse.

Faktaboks

Også kjent som
Aepyornithiformes, madagaskarstrutser
Vitenskapelig navn
Aepyorniformes

Elefantfuglene regnes til de ikke flygedyktige (ratite) fuglene sammen med blant annet strutser, nanduer, emu, kasuarer, kivier, tinamuer og de utdødde moafuglene.

Elufantfuglene utgjør en egen orden av fugler, som levde i tidsperioden kvartær.

Størrelse

Den største arten var Vorombe titan, som var om lag tre meter høy, og den største fugl man overhodet kjenner. Man regner med at den veide omtrent 640 kilogram, og til sammenlikning veier en struts opptil 150 kilogram. Den minste arten var omtrent 100 kilogram.

Egg

Det største kjente egget fra en elefantfugl hadde et volum på cirka ni liter, altså som 160 hønseegg, og det veide opp mot ti kilogram. Noen slike egg med skjelettet av ungen inni har blitt funnet. To slike egg har blitt funnet i Australia, men disse har sannsynligvis flytt over havet med havstrømmene. På samme måte har man funnet strutseegg flytende i Indonesia.

Systematikk

En regnet tidligere med at det var sju arter elefantfugler i to slekter. En ny undersøkelse (Hansford & Turvey 2018) har funnet at det dreier seg om fire arter i tre slekter:

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hansford, J. P. & Turvey, S. T. 2018. Unexpected diversity within the extinct elephant birds (Aves: aepyornitidae) and a new identity for the world's largest bird. Royal Society open science 5: 181295. http://dx.doi.org/10.1098/rsos.181295

Faktaboks

elefantfugler
Aepyorniformes
Artsdatabanken-ID
173681

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg