Dyregeografisk regnes Afrika nord for Sahara til den palearktiske region, mens Afrika sør for Sahara regnes til den etiopiske region. Sahara danner en nesten ugjennomtrengelig barriere mellom de to regionene, og det finnes få nordlige elementer i den etiopiske region. Derimot viser den etiopiske region slektskap med den orientalske region (Asia sør for Himalaya, Sundaøyene) og Sør-Amerika. Iblant blir Madagaskar med naboøyer skilt ut som en egen region. De primitive lemurene forekommer bare her.

I området nord for Sahara er berberape (gibraltarape), hulepinnsvin, grevlingsjakal, ørkenrev (fennek) og springmus karakteristiske dyr, mens det rikeste dyrelivet sør for Sahara finnes i savannestrøkene. Hov- og klovdyrene er spesielt iøynefallende. De mest karakteristiske artene er elefant, sebraer, spiss- og stumpneshorn, flodhest, sjiraff, kafferbøffel (skogbøffel) og antiloper. Det finnes mer enn 50 arter antiloper, deriblant vannbukker, impala, stripegnu og gaseller. Kjente rovdyr er løve, leopard, gepard, hyener og sjakaler. De 50 apeartene omfatter blant annet gorilla, sjimpanse, bavianer og marekatter.

I mange land har man prøvd å bevare den opprinnelige faunaen gjennom opprettelsen av nasjonalparker, dyrereservater og naturvernområder (for eksempel Krüger nasjonalpark i Sør-Afrika, Virunga i Zaïre, Arusha, Mikumi, Ruaha og Serengeti i Tanzania, og Masai-Mara og Tsavo i Kenya).

Krypdyrene er representert ved krokodiller, skilpadder og tallrike øgle- og slangearter. Gabonviper, mambaer og kobraer er fryktede giftslanger. Klippepytonen kan bli 7 m lang. Kameleonene er tallrike, men vanskelige å få øye på, mens nilvaranen på opp til 2 m er Afrikas største øgle.

Fuglelivet er utrolig rikt. Karakteristiske fugler er struts, marabustork, gribber, perlehøns, hornfugler, vevere, oksehakkere og solfugler. I våtmarkene lever pelikaner, hegrer, ibiser, flamingoer, krontraner og bladhøns. Tallrike europeiske fugler som ender, vadere og spurvefugler overvintrer i Afrika.

Skorpionene er spesielt vanlige i Nord-Afrikas ørkener. Av insekter kan nevnes malariamygg, tsetsefluer, termitter og gresshopper. Goliatbillen i tropeskogene er ett av verdens største insekter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.