kjempedovendyr

Oppstilt skjelett av Eremotherium, en megatheriid fra søndre del av USA, utstilt ved National Museum of Natural History, Washington, D.C.

Artikkelstart

Kjempedovendyr er en gruppe utdødde pattedyr i ordenen gomlere. Gruppen består av tre familier: Megatheriidae, Nothrotheriidae og Mylodontidae. De levde i Sør- og Mellom-Amerika i neogen og kvartær, fra omkring 23 millioner år siden til 11 000 år siden. Nothrotheriidae er den yngste av familiene. Kjempedovendyrene var en del av megafaunaen som antakelig ble utryddet av mennesker.

Faktaboks

Også kjent som
Megatheriidae, Nothrotheriidae og Mylodontida

Utseende og levevis

Kjempedovendyrene var planteetere og gikk på alle fire, men kunne reise seg opp på bakbena. På føttene hadde de lange klør. Enkelte kjempedovendyr kunne bli på størrelse med elefanter. De største, Megatherium, ble opptil seks meter lange og er beregnet å ha veid fem tonn.

Hodet var kraftig, med store sterke knusetenner, men uten fortenner spiste den sannsynligvis blader og nye skudd som den kanskje kvistet av trærne med sine sterke klør.

I tillegg til fossile skjeletter, er det funnet hudrester fra kjempedovendyr som er dekket av tett pels og små benplater. Videre er store mengder ekskrementer funnet i huler hvor de tydeligvis har holdt til.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg