Fastlands-Norge
Fastlands-Norge
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Fastlands-Norge ligger mellom Kinnarodden i Finnmark fylke i nord, som også er det nordligste punktet på det europeiske fastlandet, og Lindesnes i Agder fylke i sør. Øst–vest strekker det seg fra Vardetangen på Lindåshalvøya i Vestland i vest til Kibergneset i Finnmark i øst. Tar en også med øyene, er nordligste punkt i hovedlandet Knivskjelodden på Magerøya, det sørligste skjæret Pysen sørøst for Mandal. Landets vestligste punkt er Holmebåen nord for Utvær fyr som ligger nord for munningen av Sognefjorden, og det østligste er Hornøya øst for Vardø.

Faktaboks

Også kjent som

Hovedlandet, men da inkludert øyene rundt Fastlands-Norge

I tillegg til fastlandet omfatter Norge øygruppen Svalbard og Jan Mayen, som er en del av Kongeriket Norge, samt tre biland: Bouvetøya i det sørlige Atlanterhavet og Peter I Øy og Dronning Maud Land i Antarktis. Biland er områder som er underlagt norsk statshøyhet, men som ikke er del av riket. De er regulert av bilandsloven.

Beskrivelse

Avstanden i luftlinje mellom Kinnarodden og Lindesnes er 1748 kilometer, men lengste avstand mellom to punkter på fastlandet er mellom Lista og Kavringen, en liten odde like nordvest for bysenteret i Vardø; denne er 1790 kilometer.

Landets største bredde, rundt 430 kilometer i luftlinje, er målt mellom svenskegrensen i Trysil og Vardetangen i Austrheim som ligger like sør for Sognefjordens munning. Inkludert øyene ut til Holmebåen i Solund, som er Norges vestligste punkt og ligger like nord for munningen av Sognefjorden, er landets største bredde 460 kilometer.

Som landets minste bredde har en tradisjonelt regnet avstanden mellom Hellmobotn i Hellemofjorden, innerste arm av Tysfjorden i Nordland og grensen til Sverige; denne er 6,3 kilometer. I Sør-Varanger kommune lengst øst i Finnmark fylke er imidlertid avstanden mellom sjøen og grensen mot Russland flere steder mindre. Dette gjelder for eksempel mellom Langfjorden sør for tettstedet Bjørnevatn og grensen ved Boris Gleb (6,0 kilometer), mellom botnen av Jarfjorden og grensen (2,6 kilometer) og mellom munningen av Pasvikelva i Bøkfjorden og grensen ved Boris Gleb (1,7 kilometer).

Norges landegrense er på i alt 2564 kilometer og fordeler seg med 1630 kilometer mot Sverige, 736 kilometer mot Finland og 198 kilometer mot Russland. Kystlinjen med fjorder, bukter og øyer regnes til i alt 102 936 kilometer, hvorav fastlandet uten fjorder og bukter utgjør 2650 kilometer. Dersom en måler langs kystlinjen både på fastlandet og alle øyene utenfor, har bare Canada med rundt 244 000 kilometer en lengre kystlinje enn Norge. Etter Norge kommer Australia og Russland med henholdsvis rundt 59 000 og 39 000 kilometer kystlinje.

Den nordlige polarsirkelen krysser landet ved 66 grader 33 minutter 38,59 sekunder (66° 33ʹ 38,59ʹʹ) nordlig bredde (2000) på Selsøya (også kalt Storselsøya og Hestmona) utenfor kysten og mellom Bolna og Stødi på den sørlige delen av Saltfjellet/Svartisen på fastlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg