Dyregeografisk regnes hele Asia øst for Ural og nord for Himalaya til den palearktiske region. Resten av verdensdelen utgjør den orientalske region, bortsett fra den sørlige del av Arabia, som regnes til den etiopiske region, og de østligste øyene i Indonesia, som tilhører den australske region. Den palearktiske region har stort sett samme fauna som Europa. Det finnes ingen ugjennomtrengelige barrierer mellom de to verdensdelene.

Blant dyrearter som er særegne for denne delen av Asia, kan nevnes prsjevalskijhest – den eneste gjenlevende villhest – og bajkalselen. I nord, særlig på Kamtsjatka, er det mye bjørn. Andre karakteristiske dyr er sobel, mår, røyskatt, polarrev, ulv og rein. I steppeområder og høyland lever ville jakokser, gaseller, sauer og geiter. Kamelen spiller fremdeles en viss rolle for befolkningen.

Den orientalske region ligger i det tropiske og subtropiske område. I de nordligste strøk finnes det også en del elementer fra den palearktiske region. De mest karakteristiske er apene. De fleste artene finnes i Sørøst-Asia, bl.a. gibbonene og orangutangen som hører hjemme på Borneo og Sumatra. Blant rovdyrene er tigeren et av de mest karakteristiske dyr. Den holder til i Nordøst-India, Myanmar, Thailand og på Malayahalvøya. Den finnes også i Sibir, Mandsjuria og Korea. De største landdyrene er indisk elefant, indianeshorn og vannbøffel.

Fuglelivet er usedvanlig rikt i den orientalske region. Hønsefuglene omfatter jungelhane, mange fargesprakende fasaner og påfugler. Andre karakteristiske fuglefamilier er isfugler, hornfugler, spetter, pittaer (prakttroster), bylbyler og drongoer. De fargerike bladfuglene og løvfuglene finnes bare i Asias skoger. Sørvest-Asia hjemsøkes ofte av svære gresshoppesvermer. I det sørlige Arabia finnes det en del dyrearter som er karakteristiske for den tropiske delen av Afrika, bl.a. antiloper, klippegrevlinger og kappebavian. På Sulawesi, Små sundaøyer og Maluku (Molukkene) opptrer det en del australske arter, bl.a. kuskuser (klatrepungdyr), kasuar og paradisfugler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.