Mango

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mango er frukten av mangotreet, en treart i sumakfamilien. Det er en av de mest populære tropiske fruktene, og den har vært dyrket i India i minst 4000 år.

Faktaboks

Uttale
mˈango
Etymologi
portugisisk, fra tamil
Vitenskapelig navn
Mangifera indica
Beskrevet av
Carl von Linné
Årlig norsk produksjon
57,0 millioner tonn (2021). Totalproduksjon av mango, guava og mangostan

Beskrivelse

Mangifera indica

Mangifera indica, mango. Foto fra: Brasilia, Brasil

Mango er en litt flattrykt, asymmetrisk steinfrukt med saftig og velsmakende fruktkjøtt. Fasongen er rund, oval eller hjerteformet. Skallet er seigt og kan være gult, grønt eller rødt. Fargen sier lite om hvor moden frukten er. Fruktkjøttet er gult og godt festet til et stort, flatt frø (steinen). Mangotreet er et opptil 30 m høyt tre med bred krone og elliptiske blader som blir opptil 40 cm lange. Blomstene er små og gulhvite og sitter i store blomsterstander.

Utbredelse

Mango
Mango, Magnifera indica. West Bengal, India.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Mango hører opprinnelig hjemme i områder med monsunklima fra Nordøst-India (Assam) til Kina (Yunnan) og Thailand.

Dyrking

Mango ble domestisert i India minst 2000 år fvt. og ble spredt til andre asiatiske områder omkring 500 år fvt. Derfra ble den spredt til Øst-Afrika av arabere omkring 900-tallet. Spanske og portugisiske misjonærer brakte den videre til Brasil og Mexico på 1700-tallet. I dag er mango verdens femte mest konsumerte frukt (etter sitrusfrukter, banan, vindruer og epler), og dyrkes i de fleste tropiske områder med tydelig veksling mellom tørke- og regntid. Det fins også kommersiell produksjon i Sør-Spania (sørkysten av Andalucía), på Kanariøyene og i Israel.

Frukten er holdbar og modner godt etter at den er høstet. Fersk frukt egner seg derfor for eksport. Det aller meste av mango som produseres spises likevel lokalt. Det fins flere hundre kultivarer (sorter) med varierende størrelse, utseende og anvendelse. Kultivaren ‘Haden’ er blant de største og kan veie opp mot en kilo. Den indiske kultivaren ‘Alphonso’ regnes som en av de beste. De fleste kultivarene formeres ved poding, men noen kultivarer er apomiktiske og kan frøformeres.

Største produsentland, 2020

Land 1000 tonn
India 24748
Indonesia 3617
Kina 2540
Mexico 2373
Pakistan 2345
Brasil 2135
Malawi 1938
Thailand 1658
Bangladesh 1448
Egypt 1395

Kilde: FAO

Bruk

Omkring 99 prosent av all mango spises fersk, enten som moden eller umoden. Både modne og umodne frukter brukes til chutney og pickles. Frukten brukes også som juice, saft, sorbet og marmelade, og som tørket. Av mangofrøet kan en utvinne mango-olje som brukes i kosmetikk. Fruktens skinn inneholder allergener som kan fremkalle dermatitt.

Næringsinnhold

100 g mango inneholder 156 mikrogram beta-karoten, 26 milligram C-vitamin, 0,1 milligram vitamin B6, 150 milligram kalium, 86 prosent vann og 209 kilojoule tilført energi.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

mango
Mangifera indica
GBIF-ID
3190638

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg