apomiksis

Apomiksis er produksjon av avkom uten at det på forhånd skjer en sammensmeltning av kjønnsceller. Ren vegetativ formering (ved knoppskyting, rot- eller stengel-utløpere eller luftknoller) kalles av og til vegetativ apomiksis. Apomiksi er kjent i de fleste plante- og dyregrupper, men ikke hos virveldyr.

Faktaboks

Uttale

apomˈiksis

Etymologi

av apo- og gresk «blanding»

Også kjent som
apomixis

Apomiksis forekommer i flere former. Ved partenogenese, såkalt jomfrufødsel, utvikler eggcellen seg uten befruktning.

Apogami

Apogami er en form for apomiksis der det ikke blir dannet noen kjønnsceller. Avkommet utvikles fra en somatisk celle (kroppscelle) i den kjønnete generasjonen. Dette er sikkert påvist hos bregner.

Apospori

Apospori er en form for apomiksis der den kjønnete generasjonen dannes fra den ukjønnete uten forutgående sporedannelse. En somatisk celle i sporofyttens vev utvikler seg direkte til kjønnsgenerasjonen eller til et embryo. Dette er kjent hos bregner og enkelte frøplanter, f.eks. hos sveve, hvor en somatisk celle i frøemnet utvikler seg til kimsekk, og som dermed får en diploid eggcelle som utvikler seg til et embryo uten befruktning.

I likhet med vanlig vegetativ formering, fører ikke apomiktisk formering til nye kombinasjoner av egenskaper, slik kjønnet formering gjør. Hos planteslekter der kjønnet formering forekommer ved siden av apomiktisk formering (som for eksempel sveve og løvetann) fører apomiksis til at mutanter og hybrider blir formert opp til individrike populasjoner. Det at slike varianter oppformeres og i liten grad utveksler arvematrieale fører til at dannes former som videreføres over tid og som oppfattes som ulike småarter eller variteter.

Kommentarer (2)

skrev John Magne Grindeland

Denne artikkelen trenger generell oppdatering, men et par åpenbare og mindre endringer burde gjøres.
- Det er ingen grunn til å bruke "x", apomiksis (som bla. naob.no bruker) er vel bedre norsk. Så tittelen burde fornorskes.
- Faktaboks - uttale: apo'miksis
- Faktaboks - Etymologi: apo burde vel forklares? Forslag: fra gresk apo, bort og greks miksis, blanding

svarte Ida Scott

Takk for kommentarer, som jeg når har forsøkt å etterkomme. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg