Anacardiaceae

Anacardiaceae, frikronet plantefamilie. 600 arter i varme land, mest trær og busker med små blomster samlet i store blomsterstander. Frukten er en steinfrukt. Mange nytteplanter med spiselige frukter eller med frø og bark som er rike på harpiks og garvestoffer.

Faktaboks

Uttale
anacardiˈaceae
Også kjent som

Sumakfamilien

Mango, Mangifera indica, er et av de viktigste frukttrær i tropene. Frukten er saftig og aromatisk. Arter i slekten Spondias har frukter som minner om plommer, mombinplommer. Acajoutreet, Anacardium occidentale, i Vestindia og Brasil, har nyreformede frukter, elefantlus, med frø kjent som cashewnøtter, og oppsvulmet, eplestor fruktstilk som er spiselig. Av frøene fås acajouolje, som brukes som matolje.

Harpiks utvinnes av Pistacialenticus, garvestoffer (sumak) av sumak-artene Rhus coriaria og R. semialata, terpentin av Pistacia terebinthus og lakk av Rhus vernicifera og R. succedanea.

Som prydtrær dyrkes hjortesumak, Rhus typhina, peppertreet, Schinus molle, og parykkbusk, Cotinus coggygria. Meget giftig er amerikansk giftsumak (poison ivy), Rhus toxicodendron, som fremkaller eksem.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg