Anacardiaceae, frikronet plantefamilie. 600 arter i varme land, mest trær og busker med små blomster samlet i store blomsterstander. Frukten er en steinfrukt. Mange nytteplanter med spiselige frukter eller med frø og bark som er rike på harpiks og garvestoffer.

Mango, Mangifera indica, er et av de viktigste frukttrær i tropene. Frukten er saftig og aromatisk. Arter i slekten Spondias har frukter som minner om plommer, mombinplommer. Acajoutreet, Anacardium occidentale, i Vestindia og Brasil, har nyreformede frukter, elefantlus, med frø kjent som cashewnøtter, og oppsvulmet, eplestor fruktstilk som er spiselig. Av frøene fås acajouolje, som brukes som matolje.

Harpiks utvinnes av Pistacialenticus, garvestoffer (sumak) av sumak-artene Rhus coriaria og R. semialata, terpentin av Pistacia terebinthus og lakk av Rhus vernicifera og R. succedanea.

Som prydtrær dyrkes hjortesumak, Rhus typhina, peppertreet, Schinus molle, og parykkbusk, Cotinus coggygria. Meget giftig er amerikansk giftsumak (poison ivy), Rhus toxicodendron, som fremkaller eksem.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.