Anacardiaceae

Anacardiaceae er en frikronet plantefamilie med 600 arter i varme land, hvorav mest er trær og busker med små blomster samlet i store blomsterstander. Frukten er en steinfrukt. Mange av artene er nytteplanter med spiselige frukter, eller med frø og bark som er rike på harpiks og garvestoffer.

Faktaboks

Uttale
anacardiˈaceae
Også kjent som

Sumakfamilien

Mango er et av de viktigste frukttrærne i tropene. Frukten er saftig og aromatisk. Arter i slekten Spondias har frukter som minner om plommer: mombinplommer. Acajoutreet (latinsk navn: Anacardium occidentale) vokser i Vestindia og Brasil og har nyreformede frukter (elefantlus), med frø kjent som kasjunøtter, og oppsvulmet, eplestor fruktstilk som er spiselig. Av frøene fås acajouolje, som brukes som matolje.

Harpiks utvinnes av Pistacialenticus, garvestoffer (sumak) av sumak-artene Rhus coriaria og Rhus semialata, terpentin av Pistacia terebinthus og lakk av Rhus vernicifera og Rhus succedanea.

Som prydtrær dyrkes hjortesumak (Rhus typhina), peppertre (Schinus molle) og parykkbusk (Cotinus coggygria). Meget giftig er amerikansk giftsumak (poison ivy; latinsk navn: Rhus toxicodendron), som fremkaller eksem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg