kasjunøtter
Kasjunøtter
kasjunøtter
Av .

Mango

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sumakfamilien er en plantefamilie innen klassen tofrøbladete planter og består av trær, busker og lianer. Familien har mest tropisk og subtropisk utbredelse og omfatter kjente nytteplanter som mango, kasjunøtter, pistasjnøtter og rosépepper.

Faktaboks

Uttale
anacardiˈaceae
Også kjent som
Anacardiaceae
Vitenskapelig navn
Anacardiaceae

Beskrivelse

Familien omfatter trær, busker og lianer. Barken har ofte harpiks som blir svart når den kommer ut i luften. Bladene er vanligvis spredtstilte, og hele, finnete eller trekoblede. Blomstene er små og radiærsymmetriske og sitter vanligvis i store blomsterstander. Frukten er oftest en litt flattrykt, asymmetrisk steinfrukt (som mango), men samara, akene og bær forekommer også.

Mange arter i familien inneholder spesielle tanniner som kan fremkalle allergiske reaksjoner ved berøring. Særlig beryktet er den nordamerikanske giftsumak (arter i slekten Toxicodendron), som inneholder allergenet urushiol.

Utbredelse

Familien omfatter omkring 80 slekter og 850 arter. Den er utbredt i tropiske og subtropiske områder i alle verdensdeler, men med noen arter i tempererte områder.

Systematikk

Familien hører til lønneordenen og er nærmest beslektet med balsamfamilien (Burseraceae).

Bruk

Familien omfatter flere kjente nytteplanter.

Mango

Mango (Mangifera indica) er blant de mest produserte tropiske fruktene. Den ble domestisert i India for minst 4000 år siden, men dyrkes nå i stor skala i mange tropiske land. Mangoslekten (Mangifera) er utbredt i tropisk og subtropisk Asia med omkring 6o arter, hvorav mange er spiselige og noen har kommersiell nytte mer lokalt.

Kasjutreet

Fra kasjutreet (Anacardium occidentale) høstes kasjunøtter og kasjueple. Treet kommer opprinnelig fra tropisk Amerika, men dyrkes nå overalt i områder med egnet klima. Kasjunøtter er selve frøet og brukes i matlaging og som snacks. Det er en viktig eksportvare for noen tropiske land. Kasjueple er den oppsvulmede fruktstilken som spises fersk eller kokt. Kasjueple har dårlig holdbarhet og brukes mest lokalt.

Rosépepper

Rosépepper, som brukes i matlaging, er de små steinfruktene til peppertreet (Schinus molle) fra Sør-Amerika.

Pistasjnøtter

Pistasjnøtter (Pistacia vera) fra Sentral-Asia spises som snacks.

Mastikstre

Til slekten Pistacia hører mastikstre (Pistacia lentiscus) og terpentintre (Pistacia terebinthus), som begge kommer fra middelhavsområdet. Fra mastikstreet utvinnes mastiks, mens terpentintre tidligere ble brukt til utvinning av terpentin.

Mombinplommer og ambarella

Mombinplommer og ambarella er spiselig frukt i slekten Spondias som er trær i tropisk og subtropisk Asia og Amerika.

Marula

Det tropisk afrikanske treet marula (Sclerocarya birrea) har frukter som spises lokalt og benyttes som smaksetter i likør. Frukten er også svært godt likt av elefanter.

Peppertre

Peppertreet brukes som prydtre i varme land. I Norge dyrkes parykkbusk (Cotinus coggygria) og hunnplanter av hjortesumak (Rhus typhina). Hjortesumak forviller seg av og til fra hageutkast. Foreløpig setter den ikke frø, ettersom det mangler hanntrær i Norge og hunntrærne derfor ikke blir pollinert.

Fra flere arter i slekten Rhus utvinnes garvestoffer, og Toxicodendron vernicifluum brukes til produksjon av lakk i Japan, Kina og Korea.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sumakfamilien
Anacardiaceae
Artsdatabanken-ID
103547
GBIF-ID
2398

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg