Kroppen er mørk brun til blåsvart, noen ganger med tverrstriper eller litt lysere flekker. Kroppen er kraftig, med en relativt lang snute og munn med mange skarpe skjæretenner. Bevegelsene er stort sett langsomme. Nyere studier har vist at håkjerringa er svømmer veldig sakte, og at maksimalhastigheten ikke overstiger 2,7 kilometer i timen. Basert på kroppsstørrelsen kunne man forvente en svømmehastighet rundt 30 kilometer i timen.
Håkjerringa skal kunne bli opptil 7,5 meter lang selv om de sjelden når størrelser over tre til fire meter. Det er rapportert fangst av flere fisk som har veid over 700 kilogram, men trolig finnes det individer som veier godt over ett tonn. Som for de fleste slike store fisker er det mangelfull dokumentasjon av størrelse og vekt. Det rapporteres ofte om stor håkjerring fanget på sportsfiskeredskap. Størrelse på mange av disse individene måles mens fisken fortsatt er i vannet, og vekten blir deretter beregnet. Dette gjelder blant annet en håkjerring tatt på stang i Nedstrandsfjorden i 2013. Vekten ble beregnet til 1099 kilogram. Slike vektanslag er belagt med stor usikkerhet.
Håkjerringa vokser langsomt, med cirka én cm per år. Dette antyder at store håkjerringer er svært gamle. Inntil nylig var det ingen gode estimater av hvor gammel håkjerringa kunne bli. En studie publisert i 2016 har estimert alderen til 28 håkjerringer ved å studere karbonstrukturen i kjernen av øyelinsen. Hos virveldyr inneholder linsen krystallinsk protein som ikke endres over tid. Kjernen vil derfor inneholde proteiner som ble syntetisert omkring alder null (fødsel). Ved å analysere karbonets ulike isotoper og forekomst av radioaktive former, kunne forskerne finne at mange av individene var født før det ble startet med atomprøvesprengninger i atmosfæren. Disse prøvesprengningene gir et distinkt signal som er velkjent. For de prøvene som var eldre enn tiden for prøvesprengninger (rundt 1960) brukte forskerne C 14 -metoden. Denne ga estimert alder for de eldste håkjerringene på 392 år (med en usikkerhet på ± 120 år). Dette viser at håkjerringa er det lengstlevende virveldyret vi kjenner.
Kommentarer (2)
skrev Lauritz S. Sømme
svarte Leif Asbjørn Vøllestad
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.