lampe (foto, parafinlampe)

Lampe. En parafinlampe fra tiden omkring år 1900. Slike lamper har rørformet veke og lufttilførsel nedenfra etter skorsteinsprinsippet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Lampe er en belysningsgjenstand som utstråler lys innenfor det fargespektrum som er synlig for øyet. Lamper har menneskene benyttet seg av helt siden oldtiden. De eldste lampene bestod av en tråd som stakk opp fra en brennbar væske som olje eller tran. Deretter fikk vi lamper med en beholder for olje (parafin) og en regulerbar veke. I vår tid er så godt som alle lamper elektriske og basert på lyspærer eller lysrør, primært til innendørs bruk.

Faktaboks

Etymologi
norrønt lån, opprinnelig gresk lampas, ‘fakkel’

Historikk

Den mest primitive formen for lampe består av en beholder med fet olje og en vokset veke som flyter på oljen. Slike lamper ble brukt allerede i Det gamle Egypt og er enkelte steder brukt helt opp til våre dager, blant annet av inuitter. Etter hvert er det gjort forbedringer i utformingen av veken, slik at den brant med en fyldigere flamme.

En vesentlig endring i konstruksjonen kom i 1789, da Aimé Argand kom med sin epokegjørende oppfinnelse: en lampe med rørformet veke og lufttilførsel etter skorsteinsprinsippet, såkalt rundbrennerglass (sylindriske med innsnevring nederst). Deretter kom astrallampen med beholder anbrakt over flammen og med kanaler ned til veken.

Som brennbar væske ble oftest brukt raffinert rapsolje, men til gatelykter også tran, som ikke så lett stivner i kulden. De mer flyktige oljene gjorde det nødvendig å endre lampens konstruksjon. Fete oljer må ligge så nær flammen som mulig, mens flyktige oljer må holdes på avstand for å unngå eksplosjoner.

Da petroleum kom i alminnelig bruk, omkring 1850, ble lampekonstruksjonene lagt helt om. Østerrikeren Carl Auer von Welsbach (1858–1929) utviklet i 1886 et nett av thoriumoksid med noe ceriumoksid som omslutter forbrenningssonen og glødes. Derved økes lysutbyttet betraktelig. Slike glødehetter brukes både til gass- og petroleumslamper (som petromax). Engelskmannen T. Drummond oppfant en spesiell glødelampe, kalklyset (engelsk limelight). Her omslutter en sylinder av brent kalk en knallgassflamme. Ved oppvarming utstråler kalksylinderen et intenst lys.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg