Vaier
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Vaier er tau som er spunnet av metalltråd. Normalt brukes ståltråd og vaier blir derfor ofte omtalt som ståltau.

Faktaboks

Etymologi

engelsk wire, '(metall)tråd'

Også kjent som

ståltau

Tau av metall (stål) er bygd opp på samme måte som fibertau ved at ståltråder blir tvunnet sammen til kordeler, som igjen spinnes rundt en senterkjerne til en ferdig vaier. Ofte tvinnes trådene og kordelene hver sin vei og vaieren kalles da for krysslått, for å skille den fra en langslått vaier. Trådene som brukes er vanligvis galvanisert.

Vaiere brukes for overføring av trekkraft og har et bredt anvendelsesområde. Blant annet brukes de til å overføre trekkraft i kraner, heiser og taubaner. Vaiere brukes også for å opprettholde en statisk belastning i bygningsstrukturer. Eksempler på dette er forsterkning av brokonstruksjoner og brukt som stag for avstivning av master og lignende.

En første utgave av vaieren ble laget av den tyske bergingeniøren Wilhelm A. J. Albert (1787–1846). Den ble først tatt i bruk på 1830-tallet og senere forbedret. For mange formål ble vaieren ansett som et bedre hjelpemiddel enn den tids vanlige tauverk og kjetting.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg