Franske supportere
Franske supportere. Av /NTB Scanpix. Begrenset gjenbruk

fransk fotball

Lyon
Lyon er den klubben som har vunnet kvinnenes toppdivisjon flest ganger med 17. På bildet feirer laget seier i Mesterligaen i 2017.
Lyon
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Fotball er den mest populære idretten i Frankrike, etterfulgt av rugby. Fotballinteressen eksploderte etter VM-gullet på hjemmebane i 1998. Rundt to millioner mennesker er registrerte som fotballspillere i Frankrike, det er over 18 000 registrerte fotballklubber.

Frankrike ble medlem av FIFA i 1904, og det franske landslaget kalles fransk Équipe de France de football. I fransk klubbfotball spilles det profesjonelt på tre nivåer på herresiden og ett nivå på kvinnesiden. På herresiden heter toppdivisjonen Ligue 1, på kvinnesiden Division 1 Féminine.

Herrelandslaget har vunnet VM to ganger, i 1998 og 2018, EM i 2000. Kvinnelandslagets beste plassering er en fjerdeplass fra VM i 2011.

Det franske ligasystemet og franske lag

Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain er regjerende mestere i herrenes Ligue 1 og har vunnet to år på rad. Bildet viser Kylian Mbappé, øverst, som feirer en scoring sammen med lagkamerat Dani Alves, nederst.

Paris Saint-Germain
Av /NTB Scanpix.

I Frankrike spilles det profesjonelt på tre nivåer på herresiden og ett nivå på kvinnesiden. På herresiden heter toppdivisjonen Ligue 1, mens nivå to kalles Ligue 2. På kvinnesiden heter toppdivisjonen Division 1 Féminine.

Poeng regnes på vanlig måte med tre poeng for seier, ett poeng for uavgjort og null for tap. I Ligue 1 er det de to beste lagene etter endt sesong som går til Mesterliga-gruppespill. Tredje plass gir kvalifisering til Mesterligaen, mens fjerde plass gir Europaligaen-gruppespill. De to dårligste lagene rykker ned til Ligue 2. I Ligue 2 rykker de to beste lagene opp, mens tredje, fjerde og femte plass spiller kvalifisering om å rykke opp med det tredje svakeste laget i Ligue 1. De to dårligste lagene rykker ned.

For kvinnene er det de to beste lagene som går til Mesterliga-gruppespill, mens de to dårligste lagene rykker ned.

Saint-Étienne er det mest suksessrike laget i fransk historie på herresiden. De har vunnet serien ti ganger. Paris Saint-Germain er regjerende mestere og har vunnet tre år på rad. Andre kjente lag er Marseille, Lyon og Monaco. Kun ett fransk lag har vunnet Mesterligaen. Marseille vant 1-0 over AC Milan i 1992/1993. Monaco tapte finalen i 2004 for Porto med sifrene 0-3, med norske Hassan el Fakiri i troppen.

Norske Ada Hegerberg er en nøkkelspiller for Lyon. Hun har vunnet ligaen fem ganger på rad med Lyon og Mesterligaen fire år på rad. Lyon er den klubben som har vunnet flest ligaen flest ganger med 17. Lyon har også vunnet Mesterligaen flest ganger med seks.

Landslaget

Ada Hegerberg
Mange utenlandske spillere tiltrekkes av det høye nivået i fransk fotball. Ada Hegerberg er en nøkkelspiller for den franske klubben Lyon.
Ada Hegerberg
Av /NTB scanpix.

Menn

VM i 2018
Frankrikes trener Didier Deschamps kastes i luften etter at Frankrike vant 4-2 over Kroatia VM-finalen for herrer i 2018. Kylian Mbappe er til venstre i bildet.
VM i 2018
Av /NTB Scanpix.

Det franske herrelandslaget, som på fransk kalles Équipe de France de football, ble medlem av FIFA i 1904, fire år etter at fotball ble en olympisk gren. Samme år spilte de sin første nasjonalkamp mot Belgia, som endte 3-3 i Brussel. I 1908 tapte de 1-17 for Danmark, som er landets største tap gjennom tidene. 10-0 over Aserbajdsjan i 1995 er deres største seier.

I 1938 arrangerte Frankrike VM for herrer, noe de også gjorde 60 år senere. Før de vant VM for første gang var en beste plassering i et VM for Frankrike en tredjeplass fra VM i 1958 i Sverige.

Frankrike vant sitt førte europamesterskap (EM) i 1984, på hjemmebane. De vant alle tre gruppespillskampene mot Danmark, Belgia og Jugoslavia. Siden det bare var tolv lag med, gikk de rett til semifinale. Der slo de Portugal 3-2 etter spilleforlengelse. I finalen ble det 2-0 over Spania etter mål fra Michel Platini og Bruno Bellone. Platini ble turneringens toppscorer med ni mål, og han ble også kåret til turneringens beste spiller.

I 1998 vant det franske landslaget verdensmesterskapet for første gang. Mesterskapet ble arrangert i Frankrike. I gruppespillet vant de over Danmark, Sør-Afrika og Saudi-Arabia, før de slo ut Paraguay etter ekstraomganger i åttedelsfinalen. I kvartfinalen vant de på straffe over Italia, før det ble seier 2-1 over Kroatia i semifinalen. I finalen møtte Frankrike Brasil. Der ble Zinedine Zidane den store helten med to mål. Frankrike vant 3-0 etter to mål av Zidane og ett av Emmanuel Petit.

To år senere, i EM i Nederland og Frankrike, vant franskmennene igjen. De ble nummer to i gruppen etter vertslandet Nederland, før de slo ut Spania i kvartfinalen og Portugal i semifinalen. Finalen ble avgjort etter 103 minutter, da David Trezeguet avgjorde med en halvvolley. Frankrike vant 2-1 og EM-gull.

VM 2002 i Sør-Korea ble en gedigen skuffelse for Frankrike. De røk ut i gruppespillet etter ett poeng i gruppe med Danmark, Senegal og Uruguay. I EM to år senere i Hellas vant de gruppen foran England, men ble slått ut av Hellas i kvartfinalen. Hellas vant senere sensasjonelt mesterskapet på hjemmebane.

I VM i Tyskland i 2006 ble Frankrike nummer to i gruppen, og tok seg til finale etter seier over Spania i åttedelsfinalen, Brasil i kvartfinalen og Portugal i semifinalen. I finalen møtte de Italia. Kampen gikk til straffer etter 1-1 etter full tid. I den andre ekstraomgangen svartnet det for Zidane etter en kommentar fra Marco Materazzi. Den skal ifølge Zidane ha handlet om moren til franskmannen. Zidane skallet ned Materazzi og fikk direkte rødt kort. Frankrike tapte finalen etter straffer.

I EM i 2008 skuffet franskmennene igjen. I gruppe med Nederland, Italia og Romania endte Frankrike sist med ett poeng.

VM i Sør-Afrika i 2010 ble en massiv skandale for det franske landslaget. De endte sist i gruppen med Uruguay, Mexico og Sør-Afrika. Nicolas Anelka ble sendt hjem av fotballforbundet etter en krangel med trener Raymond Domenech, fordi Anelka nektet å be om unnskyldning etter en krangel med treneren. Så valgte spillerne å forlate en trening åpen for pressen og fansen. De hadde gitt en beskjed på et ark til trener Domenech, før spillerne satt seg i spillerbussen. På arket sto det at spillerne hadde gått til streik i solidaritet med Anelka. De nektet å trene. Dermed ble avslutningen på mesterskapet en skandale.

I EM i 2012 ble Frankrike nummer to i gruppen bak England. De røk ut i kvartfinalen etter 0-2 for Spania, som senere vant finalen etter 4-0 over Italia.

I 2014 gikk Frankrike videre fra VM-gruppen med Sveits, Honduras og Ecuador, men ble slått ut av Tyskland i kvartfinalen. Tyskerne vant senere mesterskapet etter 1-0 over Argentina etter ekstraomganger, der Mario Götze ble matchvinner.

To år senere var det duket for EM på hjemmebane. Frankrike fikk en perfekt start med 2-1 over Romania på et utsolgt Stade de France, før de videre slo Albania 2-0 og spilte 0-0 mot Sveits i siste gruppespillskamp. I åttedelsfinalen vant de 2-1 over Irland, mens de knuste Island 5-2 i kvartfinalen. De ble klare for EM-finalen etter at de fikk sin revansje mot Tyskland, etter tapet i kvartfinalen i VM to år tidligere. Antoine Griezmann scoret begge målene i 2-0-seieren. I finalen ble det tap 0-1 for Portugal etter ekstraomganger. Edér ble finalens eneste målscorer. Antoine Griezmann ble både toppscorer (seks mål) og turneringens beste spiller.

I VM i 2018 skulle det endelig lykkes for det franske landslaget. Frankrike vant gruppen etter 2-1 over Australia, 1-0 over Peru og 0-0 mot Danmark. I en meget spennende kamp slo de Argentina 4-3 i åttedelsfinalen. I kvartfinalen ble Uruguay slått 2-0, mens det ble 1-0-seier over Belgia i semifinalen. I finalen ventet Kroatia. Der var Frankrike best og vant 4-2 etter to mål av Paul Pogba, ett mål av Griezmann og selvmål av Mario Mandzukic. Griezmann ble også kåret til finalens beste spiller.

Kvinner

Det franske kvinnelandslaget spilte sin første landskamp i 1920, da de slo England 2-0 i Manchester. De har to ganger vunnet 14-0: Over Algerie i 1998 og over Bulgaria i 2014. De har spilt i fire verdensmesterskap og arrangerte VM i 2019. I EM-sammenheng har de deltatt seks ganger og tre ganger kommet til kvartfinale, som er den beste plasseringen.

Kvinnelandslagets beste plassering i et mesterskap er en fjerdeplass fra VM i 2011 i Tyskland. Under fotball-VM i 2019, som Frankrike selv arrangerte, åpnet de på best mulig vis med 4-0 over Sør-Korea foran 45 261 tilskuere på Parc des Princes, Paris Saint-Germain sin hjemmebane. I den andre gruppespillskampen vant de 2-1 over Norge, mens det ble 1-0-seier over Nigeria i den siste.

I åttedelsfinalen slo de Brasil 2-1 etter ekstraomganger, før det i kvartfinalen sa stopp mot USA foran 45 595 tilskuere.

Kjente spillere og trenere

Paul Pogba
Paul Pogba er en av de mest berømte franske spillerne. Her er han avbildet i Manchester United-drakt i 2017.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Flere franske spillere har vunnet Ballon d’Or (Gullballen). Prisen deles ut av det franske fotballbladet France Football og deles årlig til verdens beste fotballspiller.

Raymond Kopa ble den første fra Frankrike da han vant i 1958. Michel Platini vant tre år på rad fra 1983-1985, mens Jean-Pierre Papin vant i 1991. Zinedine Zidane vant i 1998, det samme året som han vant VM med Frankrike. Han er også den siste franskmannen som har vunnet gullballen. Tre spillere har vært topp tre siden Zidane vant i 1998 – Thierry Henry var nummer to i 2003 og tre i 2006, Franck Ribery var nummer tre i 2016, og Antoine Griezmann var nummer tre i både 2016 og 2018.

Det finnes mange store internasjonale profiler i fotballen som er fra Frankrike og som er aktive i dag. Paul Pogba (Manchester United), Kylian Mbappé (PSG), Blaise Matuidi (Juventus), Lucas Hernandez (Bayern München), Antoine Griezmann (Barcelona), Samuel Umititi (Barcelona), Hugo Lloris (Tottenham), Aymeric Laporte (Manchester City) og Olivier Giroud (Chelsea) er et knippe av disse.

Etter 2000 har disse trenerne vært de mest profilerte: Zinedine Zidane, Arsene Wenger, Didier Deschamps, Laurent Blanc, Gérard Houiller og Aimé Jacquet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg