Født
21. mai 1986, Slavonski Brod, Jugoslavia (nå i Kroatia)
Mandžukić under VM i Russland 7. juli 2018.

Mario Mandžukić er en kroatisk tidligere fotballspiller som hadde posisjonen spiss og venstre kant for en rekke internasjonale toppklubber og Kroatias landslag.

Mandžukić har blitt seriemester i Kroatia, Tyskland og Italia. Sesongen 2012/2013 vant han Mesterligaen med Bayern München.

Klubbkarriere

Mario Mandžukić ble lånt ut fra NK Marsonia Slavonski Brod U19 (ungdomslaget) til NK Zeljeznicar Slavonski Brod i perioden (juli 2003 til juni 2004). Etter oppholdet i NK Zeljeznicar Slavonski Brod spilte han for NK Marsonia Slavonski Brod (2004– 2005), NK Zagreb (2005– 2007) og GNK Dinamo Zagreb (2007– 2010). Med Dinamo Zagreb vant Mandžukić tre nasjonale seriemesterskap. Mandžukić skåret 53 mål på 112 kamper for det kroatiske hovedstadslaget.

Wolfsburg

I juli 2010 ble Mandžukić offisielt Wolfsburg-spiller, hvor han spilte to sesonger før han ble hentet til Bayern München sommeren 2012. Mandžukić fikk 60 kamper, 20 mål og 12 målgivende pasninger for Wolfsburg.

Bayern München

Mandžukić skåret i debuten for Bayern München da de møtte Borussia Dortmund i den tyske supercupen 12. august 2012 i München. Mandžukić skåret etter seks minutter i en kamp Bayern vant 2–1.

Lørdag 25. mai 2013 møtte Bayern München Borussia Dortmund i finalen i Mesterligaen på Wembley Empire Stadium. Bayern München vant 2-1 etter scoringer av Mandžukić i 60. minutt og Arjen Robben etter 89 minutter. Sesongen 2012/2013 var han med å vinne fire titler med Bayern München; Mesterligaen, Bundesliga, Den tyske cupen og Den tyske supercupen. Mandžukić spilte 88 kamper, skåret 48 mål og leverte 14 målgivende pasninger for Bayern München.

Atlético Madrid

Foran sesongen 2014/2015 ble han hentet til Atlético Madrid av klubbens manager Diego Simeone. Mandžukić var med å sikre Atlético Madrid seieren i Den spanske supercupen i 2014 etter at de slo Real Madrid over to kamper. Den første kampen som var på Estadio Santiago Bernabéu 19. august endte 1–1. Den andre kampen ble spilt på Estadio Vicente Calderón 22. august. Mandžukić skåret etter to minutter. Atlético Madrid vant 2–1 sammenlagt. Mandžukić står oppført med 43 kamper, 20 mål og 5 målgivende pasninger for Atlético Madrid.

Juventus

Etter én sesong i Madrid skrev han under for Juventus sommeren 2015. Sesongen 2015/2016 vant Juventus med Mandžukić på laget både Serie A, cupen og supercupen. Han forlot Juventus i januar 2020 til fordel for Al Duhail i Qatar. Mandžukić ble stående med 162 kamper, 44 mål og 18 målgivende pasninger for klubben fra Torino.

AC Milan

I januar 2021 ble han klar for AC Milan. Juli samme år sluttet han som fotballspiller.

Landslagskarriere

Mandžukić fikk sin debut på det kroatiske A-landslaget 17. november 2007 i forbindelse med en EM-kvalifiseringskamp mot Makedonia. Mandžukić var i Kroatias tropp under EM i 2012 og 2016, samt VM 2014 og 2018. EM 2012 laget han 3 mål og delte toppskårertittelen med fem andre spillere.

I VM 2018 møtte Kroatia England i semifinalen. Det sto 1–1 etter full tid. I ekstraomgangene skåret Mandžukić det avgjørende 2–1 målet som sendte Kroatia til landets første VM-finale. Frankrike slo Kroatia 4–2 i finalen. Mandžukić skåret ett av Kroatias mål. Han noterte seg også med ett selvmål.

Mandžukić spilte 89 kamper og skåret 33 mål for Kroatias landslag.