Norges seier i 1995
Norge vant VM i fotball for kvinner i 1995 etter å ha slått Tyskland 2–0 i finalen. Bente Nordby holder pokalen over hodet, flankert av Ann Kristin Aarønes (fra venstre), Linda Medalen, Heidi Støre og Gro Espeseth. Turneringens beste spiller, Hege Riise, skimtes bak til høyre.
Norges seier i 1995
Av /NTB Scanpix.

Verdensmesterskapet (VM) i fotball for kvinner er en internasjonal fotballturnering som har vært arrangert av FIFA siden 1991. Sluttspillene arrangeres hvert fjerde år. Det norske landslaget har kvalifisert seg til sluttspillet i alle VM gjennom tidene og vant VM-gull i 1995.

VM i 2023 ble arrangert i Australia og New Zealand med Spania som seirende lag.

I 2019 vant USA VM for fjerde gang av åtte mulige. Ellers har Tyskland to seirer, mens Norge og Japan har ett VM-gull hver.

Organisering

Det første verdensmesterskapet i 1991 besto av 12 lag, fra 1999 har 16 land deltatt, fra 2015 er det 24 deltakerland og fra 2023 deltar 32 land. Det har totalt vært arrangert ni verdensmesterskap for kvinner.

De 32 deltakerlandene er fordelt på åtte grupper, der de to beste i hver gruppe går videre til åttedelsfinale. De åtte vinnerne går til kvartfinale, der vinnerne går til semifinale. Vinnerne i semifinalen går til finale, mens taperne møtes i en bronsefinale.

Hver tropp består av 23 spillere. Hvis spillere blir skadet under VM, kan de ikke erstattes av nye spillere etter at mesterskapet har startet.

VM i 2019 var første gang videodømming (VAR) ble brukt i et internasjonalt mesterskap for kvinner.

Arrangementer

VM i fotball for kvinner er blitt arrangert ni ganger til nå. Bare seks land har deltatt i alle VM; Norge, Brasil, Japan, Sverige, Tyskland og USA. Fire av disse landslagene er blitt verdensmester, Norge i 1995, Japan i 2011, Tyskland i 2003 og 2007 samt USA i 1991, 1999, 2015 og 2019. USA har tatt medalje i åtte av de ni mesterskapene.

Norges prestasjoner i VM

Norge har vært en av de ledende nasjonene innen kvinnefotball gjennom tidene og har vunnet både EM, VM og OL. Landslaget har kvalifisert seg for alle VM og vant VM-gull i 1995 etter 2–0-seier over Tyskland i finalen. I 1991 tok Norge sølv etter 1–2-tap i finalen mot USA. Norges beste prestasjon i VM etter 2000 er en fjerdeplass i 2007.

Norges plasseringer i VM

  • 1991: Sølvmedalje
  • 1995: Gull
  • 1999: Fjerdeplass
  • 2003: Utslått i kvartfinalen
  • 2007: Fjerdeplass
  • 2011: Utslått i gruppespillet
  • 2015: Utslått i åttedelsfinalen
  • 2019: Utslått i kvartfinalen
  • 2023: Utslått i åttedelsfinalen

Historikk

USA VM-gull 2015
USA er det mestvinnende laget i VM-historien for kvinner. I 2015 vant laget sitt tredje VM-gull, da de slo Japan 5–2 i finalen.
Av /Reuters/NTB Scanpix.

Før det første VM i 1991 ble det avholdt en del uoffisielle VM som Coppa del Mondo i 1970 i Italia, Mundial 1971 i Mexico og VM i 1987 i Taiwan for inviterte lag.

FIFA-kongressen i 1986 gikk NFFs styremedlem Ellen Wille på talerstolen og fortalte forsamlingen hva hun mente om FIFAs manglende satsing på kvinnefotball. Det blir stadig trukket frem som et viktig øyeblikk i kvinnefotballens historie, og bare to år senere inviterte FIFA de nasjonene de anså som de beste i verden til uoffisielt VM. VM i 1988, som Norge vant, ble anerkjent som offisielt VM av UEFA, men ikke av FIFA. FIFA begrunnet det med manglende kvalifisering til mesterskapet.

Fra det første verdensmesterskapet er det tildelt en Golden Ball (gullballen) til beste spiller, Silver Ball (sølvballen) til den nest beste og Bronze Ball (bronseballen) til den tredje beste spilleren. Toppskåreren i mesterskapet blir tildelt Golden Shoe (gullstøvelen), mens de to neste blir tildelt Silver Shoe (sølvstøvelen) og Bronze Shoe (bronsestøvelen). Fra 1999 er det også kåret et verdenslag.

Toppskårer gjennom tidene er brasilianske Marta med 17 mål, foran tyske Birgit Prinz og amerikanske Abby Wambach med 14 mål hver. Beste norske er Ann Kristin Aarønes på en delt åttendeplass med ti mål. Hun ble også toppskårer i VM i 1995 og tildelt prisen Golden Shoe (1991–2007), kalt Golden Boot fra 2011. Linda Medalen og Hege Riise er på en delt tiendeplass i antall scoringer med ni mål.

VM i 1991

Landslaget i 1991
Norge tok sølv i VM i 1991 etter å ha tapt 1–2 for USA i finalen.
Laget som spilte mot USA, (foran fra v.) Hege Riise, Linda Medalen, Reidun Seth, Gunn Nyborg og Heidi Støre. Bak fra v.: Birthe Hegstad, Tina Svensson, Tone Haugen, Gro Espeseth, Cathrine Zaborowski og Agnete Carlsen.
Landslaget i 1991
Av /NTB scanpix.

12 land deltok i VM i 1991, hvorav fem fra Europa, to fra Asia, ett fra Afrika, ett fra Sør-Amerika, ett fra Nord-Amerika, ett fra Oseania samt arrangørlandet Kina. Mesterskapet ble vunnet av USA, mens Norge tok sølv.

Norge kvalifiserte seg til VM ved å ta sølv i EM samme år.

Norge startet turneringen dårlig med et 0–4-tap for Kina i den første gruppespillkampen, men vant de to neste, først 4–0 over New Zealand og deretter 2–1 over Danmark. Dermed ble Norge nummer to i puljen bak Kina og gikk til kvartfinale.

I kvartfinalen slo Norge Italia 3–2 etter ekstraomganger, og i semifinalen ble det en klar 4–1-seier over Sverige.

I finalen møtte Norge USA. USA tok ledelsen 1–0 i det 20. minutt, men Linda Medalen utlignet ni minutter senere. USA sikret seieren med et mål av Michelle Akers sent i andre omgang.

Det ble utdelt priser til de tre beste spillerne samt de tre toppskårerne. Carin Jennings, USA, ble kåret til mesterskapets beste spiller og tildelt Golden Ball, mens Michelle Akers ble toppskårer med ti mål og tildelt Golden Shoe. Linda Medalen endte på delt tredjeplass på toppskårerlisten med seks mål og tildelt Bronze Shoe.

VM i 1995

Hege Riise og Even Pellerud
VM-GULL: Hege Riise ble kåret til turneringens beste spiller etter VM-seieren i 1995. Her poserer hun med pokalen sammen med landslagstrener Even Pellerud.
Hege Riise og Even Pellerud
Av /NTB Scanpix.

VM i 1995 ble arrangert i Sverige med 12 lag, fem fra Europa, to fra Asia, to fra Nord-Amerika, ett fra Afrika, ett fra Oseania og ett fra Sør-Amerika. Norge vant gull etter å ha slått Tyskland i finalen.

Norge kvalifiserte seg til mesterskapet etter å ha kommet til semifinalen i EM i 1994–1995, der det ble 5–7-tap sammenlagt etter to kamper, én hjemme og én borte mot Sverige.

Under VM vant Norge sin gruppe med tre strake seirer, 8–0 over Nigeria, 2–0 over England og 7–0 mot Canada. I kvartfinalen ble det 3–1-seier over Danmark og i semifinalen 1–0 over USA.

I finalen vant Norge 2–0 etter mål av Hege Riise og Marianne Pettersen i det 37. og 40. minutt av første omgang.

Norske spillere stakk av med fem av de seks prisene som ble delt ut i mesterskapet, gull-, sølv- og bronseballen samt gull- og sølvskoen for flest mål. Hege Riise ble kåret til VMs beste spiller med Gro Espeseth som nummer to og Ann Kristin Aarønes som nummer tre. Ann Kristin Aarønes ble toppskårer med seks mål fulgt av Hege Riise med fem.

VM i 1999

VM i 1999 ble arrangert i USA med 16 lag, seks fra Europa, tre fra Asia, tre fra Nord-Amerika, to fra Afrika, ett fra Oseania og ett fra Sør-Amerika. Hjemmelaget USA vant finalen mot Kina 5–4 på straffespark etter at det sto 0–0 etter ekstraomganger. Norge ble nummer fire i mesterskapet etter tap for Brasil i bronsefinalen.

For første gang var det gruppekvalifisering i Europa, og Norge kvalifiserte seg til mesterskapet som gruppevinner i pulje med Tyskland, Nederland og England.

Under VM vant Norge alle kampene i gruppespillet, 2–1 over Russland, 7–1 over Canada og 4–0 over Japan. I kvartfinalen slo Norge Sverige 3–1, men tapte 0–5 for Kina i semifinalen. I bronsefinalen mot Brasil sto det 0–0 etter ekstraomganger, men Norge tapte 4–5 i straffespark-konkurransen.

Sun Wen fra Kina ble kåret til mesterskapets beste spiller og var også, sammen med brasilianske Sissi, toppskårer med sju mål. Ann Kristin Aarønæs ble tildelt bronseskoen med fire mål. For første gang ble det tatt ut et verdenslag. Ann Kristin Aarønes var den eneste norske som fikk plass på laget, som en av fire spisser.

VM i 2003

Birgit Prinz
Birgit Prinz ble den store spilleren for Tyskland da de vant VM i 2003.
Birgit Prinz
Av /AP/NTB.

VM i 2003 ble arrangert i USA med 16 lag, fem fra Europa, fire fra Asia, to fra Afrika, to fra Nord-Amerika, to fra Sør-Amerika og ett fra Oseania. Tyskland vant mesterskapet etter å ha slått Sverige 2–1 etter Golden Goal (første målet vinner) i ekstraomgangene.

Mesterskapet skulle egentlig arrangeres i Kina, men på grunn av utbrudd av infeksjonssykdommen sars, ble mesterskapet flyttet til USA.

Norge kvalifiserte seg til mesterskapet som gruppevinner i den europeiske kvalifiseringen i pulje med Frankrike, Ukraina og Tsjekkia.

Under VM ble Norge nummer to i gruppespillet etter 2–0-seier over Frankrike, 1–4-tap for Brasil og 7–1-seier over Sør-Korea. For første gang i VM-historien kom ikke Norge til semifinalen etter 0–1-tap for USA i kvartfinalen.

Birgit Prinz, Tyskland, ble kåret til VMs beste spiller og vant også gullskoen som toppskårer etter sju mål i mesterskapet. For første gang ble ingen norske spillere tildelt pris i VM.

VM i 2007

VM i 2007 ble arrangert i Kina med 16 lag, fem fra Europa, fire fra Asia, to fra Afrika, to fra Nord-Amerika, to fra Sør-Amerika og ett fra Oseania. Tyskland vant mesterskapet etter å ha slått Brasil 2–0 i finalen. Norge ble nummer fire etter tap mot USA i bronsefinalen.

Norge kvalifiserte seg til mesterskapet som gruppevinner i den europeiske kvalifiseringen med sju seirer og én uavgjort i pulje med Ukraina, Italia, Serbia–Montenegro og Hellas.

Under VM vant Norge gruppespillet etter 2–1 over Canada, 1–1 mot Australia og 7–2 over Ghana. I kvartfinalen slo Norge vertslandet Kina 1–0, men tapte 0–3 i semifinalen mot Tyskland. I bronsefinalen ble det et nytt tap, 1–4 for USA. Norge ble nummer fire i mesterskapet, landslagets beste resultat i VM etter 2000.

Marta, Brasil, ble kåret til VMs beste spiller og vant også gullskoen som toppskårer med sju mål i mesterskapet. Norges keeper, Bente Nordby, og midtstopper Ane Stangeland Horpestad fikk plass på verdenslaget.

VM i 2011

Japan
Japan jubler over finaleseieren i 2011 over USA.
Japan
Av /Reuters/NTB.

VM i 2011 ble arrangert i Tyskland med 16 lag, fem fra Europa, tre fra Asia (inklusive Australia som fra 2006 er medlem av det asiatiske fotballforbundet), tre fra Nord-Amerika, to fra Afrika, to fra Sør-Amerika og ett fra Oseania. Japan vant mesterskapet etter å ha slått USA i finalen. Det sto 2–2 etter ekstraomganger, men Japan vant 3–1 i straffesparkkonkurransen.

Norge kvalifiserte seg til mesterskapet som gruppevinner i den europeiske kvalifiseringen med sju seirer og én uavgjort i pulje med Nederland, Hviterussland, Slovakia og Makedonia.

Under VM ble Norge for første gang slått ut i gruppespillet etter 1–0-seier over Ekvatorial Guinea, 0–3-tap for Brasil og 1–2-tap for Australia.

Homare Sawa, Japan, ble kåret til VMs beste spiller og vant også gullskoen som toppskårer med fem mål i mesterskapet. Ingen norske spillere fikk hederspriser.

VM i 2015

VM i 2015 ble arrangert i Canada og for første gang med 24 lag, åtte fra Europa, fem fra Asia, fire fra Nord-Amerika, tre fra Afrika, tre fra Sør-Amerika og ett fra Oseania. USA vant mesterskapet etter 5–2-seier over Japan i finalen. Norge ble slått ut i åttedelsfinalen.

Norge kvalifiserte seg til mesterskapet som gruppevinner i den europeiske kvalifiseringen med ni seirer og ett tap i pulje med Nederland, Belgia, Portugal, Hellas og Albania.

Under VM ble Norge nummer to i gruppen og gikk videre til åttedelsfinale etter 4–0-seier over Thailand, 1–1 mot Tyskland og 3–1-seier over Elfenbenskysten. I åttedelsfinalen tapte Norge 1–2 for England.

Carli Lloyd, USA, ble kåret til VMs beste spiller. Célia Šašić, Tyskland, ble toppskårer med seks mål i mesterskapet. Ingen norske spillere fikk hederspriser, men Ada Hegerberg var blant de tre kandidatene til beste unge spiller.

VM i 2019

Megan Rapinoe
Megan Rapinoe jubler etter scoring i 16-delsfinalen i VM i 2019, der hun ble den store spilleren.
Megan Rapinoe
Av /Reuters/NTB.

Det åttende fotball-VM for kvinner ble avholdt i Frankrike. Norge kvalifiserte seg til VM ved å vinne sin kvalifiseringsgruppe foran Nederland, Irland, Nord-Irland og Slovakia. Nederland, som nummer to i Norges gruppe, gikk til VM-sluttspillet ved å slå Sveits 4–1 sammenlagt i playoff.

Disse landene ble kvalifisert til VM:

Sju av de åtte europeiske landslagene gikk videre til kvartfinale; Norge, England, Frankrike, Tyskland, Sverige, Nederland og Italia, mens Spania ble slått ut av USA. I kvartfinalene slo England Norge 3–0, USA vant 2–1 mot Frankrike, Nederland slo Italia 2–0, mens Sverige vant 2–1 mot Tyskland. I semifinalene slo USA England 2–1 og Nederland Sverige 1–0 etter ekstraomganger. Sverige tok bronse etter å ha slått England 2–1 i bronsefinalen. I finalen slo USA Nederland 2–0.

Landslagstroppen til VM 2019
Den norske landslagstroppen til VM 2019.
Bak fra venstre: Isabell Herlovsen, Lisa-Marie Karlseng Utland, Elise Thorsnes, Oda Maria Hove Bogstad, Ingrid Hjelmseth, Cecilie Fiskerstrand, Stine Hovland, Maria Thorisdottir og Kristine Minde.
Midterste rekke, fra venstre: Anders Jacobson (assistenttrener), Emilie Nautnes, Frida Maanum, Ingrid Syrstad Engen, Karina Sævik, Amalie Eikeland, Therese Sessy Åsland og Roger Eskeland (keepertrener).
Nederste rekke, fra venstre: Ingrid Moe Wold, Synne Skinnes Hansen, Emilie Bosshard Haavi, Maren Mjelde, Martin Sjögren (landslagssjef), Caroline Graham Hansen, Vilde Bøe Risa, Guro Reiten og Cecilie Redisch Kvamme.
Landslagstroppen til VM 2019
Av /NTB scanpix.

VM i 2023

Det niende fotball-VM for kvinner ble avholdt i New Zealand og Australia. Norge kvalifiserte seg til VM ved å vinne sin kvalifiseringsgruppe foran Belgia, Polen, Albania, Kosovo og Armenia. Norge ble slått ut i åttendedelsfinalen etter 1–3-tap for Japan.

VM-finaler for kvinner

År og vertsland Finalelag Resultat Kommentar
1991 i Kina USA–Norge 2–1
1995 i Sverige Norge–Tyskland 2–0
1999 i USA USA–Kina 0–0 (ekstraomganger) USA vant 5–4 på straffespark
2003 i USA Tyskland–Sverige 2–1 (ekstraomganger) Tyskland vant på «golden goal»
2007 i Kina Tyskland–Brasil 2–0
2011 i Tyskland Japan–USA 2–2 (ekstraomganger) Japan vant 3–1 på straffespark
2015 i Canada USA–Japan 5–2
2019 i Frankrike USA–Nederland 2–0
2023 i New Zealand og Australia
Antall mesterskap Land
4 USA
2 Tyskland
1 Norge, Japan

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg