hyll

Svarthyll kan skilles fra rødhyll på sine mye større blomsterstander med hvite blomster, mens rødhyll har mindre blomsterstander av gulhvite blomster.

Artikkelstart

Hyll er en planteslekt i moskusurtfamilien. Dette er busker eller små trær med motsatte, finna blader. Blomsterstandene i slekta er store skjermkvaster eller kvaster, og blomstene er radiærsymmetriske femtallsblomster. Fruktene er saftige steinfrukter med tre til fem frø.

Faktaboks

Etymologi
Sambucus er navnet på (svart)hyll hos klassiske, latinske, forfattere som Plinius og Columella
Vitenskapelig navn
Sambucus
Beskrevet av
Carl von Linné

Slekta er vidt utbredt i tempererte og tropiske strøk, men på den sørlige halvkule er den begrensa til deler av Sør-Amerika og Australasia. I Norge finnes to arter, rødhyll og svarthyll. Ingen av disse er opprinnelig viltvoksende, men de har vært planta som prydbusker og er forvilla.

Svarthyll har vært planta minst siden vikingtida og er forvilla og dels naturalisert mange steder, særlig i kyststrøk på Vestlandet. Rødhyll ble introdusert til Norge tidlig på 1800-tallet og er i sterk spredning i store deler av landet. Arten finnes nå naturalisert i alle fall til nord i Trøndelag. Rødhyll er oppført i Fremmedartslista (2018) til Artsdatabanken i kategorien «Svært høy risiko».

Av hyllemarg ble det tidligere laget kuler til bruk ved elektriske forsøk i fysikkundervisningen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hyll
Sambucus
Artsdatabanken-ID
101701
GBIF-ID
2888721

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg