Markjordbær
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Markjordbær er en flerårig urt i rosefamilien. Planten vokser gjerne på enger og tørrbakker og er vanlig over hele landet Markjordbær er smakfull og nytes som de er. ordbær i de fleste oppskrifter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Fragaria vesca
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Planten er 5–20 centimeter høy, med lange utløpere langs bakken som slår rot og danner nye planter. Bladene er trekoplede og tannete, blomstene er hvite. Jordbæret, som er en oppsvulmet blomsterbunn, løsner lett.

Voksested

Markjordbær vokser på enger, tørrbakker og i urterik skog, for det meste på litt næringsrik grunn. De er vanlige i hele landet.

Litteratur og film

Markjordbær er et sentralt motiv i den svenske regissøren Ingmar Bergmans film Jordbærstedet (originaltittel: Smultronstället) fra 1957.

I norsk diktning er jordbær kjent fra Alf Prøysens «Vise for gærne jinter». I sangen er det ikke klart om det er jordbær eller ville markjordbær det er snakk om. Første vers går slik:

Oppå Lauvåsen veks det jordbær

fine jordbær

raue jordbær

hele væla er full av jordbær

finn et strå og træ dom på

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

markjordbær
Fragaria vesca
Artsdatabanken-ID
103316
GBIF-ID
3029817

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg