Fra andre halvdel av 1980-årene har flere opprørsgrupper vært aktive i Uganda, vesentlig nord og nordvest i landet. De har iverksatt militære aksjoner for å svekke regjeringen, men først og fremst har de vært rettet mot sivile mål, og har medført omfattende terror mot sivilbefolkningen – som også regjeringens maktapparat har bidratt til. Den viktigste av opprørsgruppene har vært Lord's Resistance Army (LRA), etablert i 1987 og ledet av Joseph Kony, som videreførte motstanden til en tidligere gruppe, Holy Spirit Mobile Forces (HSMF) ledet av Alice Lakwena, samt Uganda People's Democratic Army (UPDA). Alle tre har hatt sitt utspring i Acholiland i nord, og har foregitt å kjempe for acholifolkets kultur og rettigheter mot en sentralregjering som på ulike måter har undertrykt og marginalisert denne kulturen. Idi Amin gjennomførte utrenskinger – også fysisk – av acholier i regjeringsstyrkene da han kom til makten; hans forgjenger Milton Obote var acholi. HSMF og LRA er tuftet mer på mystisisme, en blanding av kristen og tradisjonell tro, enn på ideologi. HSMF ble dannet i 1986, men gikk i oppløsning etter å ha mislykkes i en kampanje for å ta hovedstaden Kampala.
LRA, som har operert under ulike navn, ble bygd opp fra deler av HSMF fra 1987, og utviklet seg til en sikkerhetstrussel både i Nord-Uganda og i regionen. Gruppen fikk særlig betydning fra 1991, da Sudans regjering innledet sin støtte til den – som et svar på at Ugandas regjering støttet opprørsbevegelsen i Sør-Sudan. LRA etablerte deretter baser i Sør-Sudan og utøvde sin terror mot sivilbefolkningen også der. Gruppen har likeledes operert i Den sentralafrikanske republikk og DR Kongo. LRA er særlig beryktet for å kidnappe barn som så brukes som barnesoldater eller sexslaver.
Tidlig i 2000-årene ble situasjonen i Nord-Uganda av FN karakterisert som en av verdens mest alvorlige humanitære kriser. Om lag halvannen million mennesker i det nordlige Uganda flyktet fra sine hjem under krigen, som avtok fra midten av 2000-tallet, etter at LRA var tvunget ut av Uganda til Sudan, deretter til Kongo fra 2006 – men som ennå vedvarte som militær konflikt. Flere år med fredsforhandlinger har ikke ført frem, heller ikke den såkalte Juba-prosessen fra 2006, ledet av regjeringen i Sør-Sudan. Denne lykkes i å fremforhandle en fredsavtale, men Kony unnlot gjentatte ganger å møte til undertegning. Et stridsspørsmål har vært hans skjebne: I 2005 utstedte Den internasjonale domstolen arrestordre på ham og flere nære medarbeidere; Ugandas regjering opprettet i 2008 et krigsforbrytertribunal for å stille LRA-ledelsen for retten. LRA er beskyldt for å stå bak et folkemord i Nord-Uganda; regjeringen er beskyldt for det samme ved sine overgrep særlig mot acholi-folket. Som følge av regionaliseringen av konflikten, har ugandiske enheter operert i Sudan, Den sentralafrikanske republikk og DR Kongo, i samforstand med myndighetene der. Uganda, Sudan og Kongo ble i 2008 enige om å kjempe sammen mot LRA; Uganda har anmodet om en internasjonal styrke. I det nordøstlige Kongo har også andre opprørsgrupper søkt tilhold: People's Redemption Army (PRA), Allied Democratic Forces (ADF) og National Army for the Liberation of Uganda (NALU).
Uganda har, dels indirekte, dels direkte, vært involvert i kriger i nabolandene Sudan, Rwanda og DR Kongo. Uganda støttet motstandsbevegelsen Sudan People's Liberation Movement (SPLM) i Sør-Sudan, hvilket medførte at Sudans regjering støttet den ugandiske opprørsgruppen LRA. Ugandiske styrker har forfulgt LRA inn i Sudan, og har – etter fredsavtalen i Sudan – hatt den sudanske regjeringens aksept for å operere inne i landet. Indirekte var Uganda også delaktig i krigen i Rwanda tidlig på 1990-tallet. Den rwandiske opprørsbevegelsen Front patriotique rwandais (FPR) gikk i 1990 inn i Rwanda fra Uganda; både ledelsen og soldatene i FPR tjenestegjorde i den ugandiske regjeringshæren, men deserterte formelt fra denne da de rykket inn i hjemlandet. Uganda avviste å ha kjennskap til invasjonen, og støttet den ikke militært, men ga sin politiske støtte til FPR.
Ved FPRs maktovertakelse i Rwanda i 1994 ble det etablert et nært samarbeid mellom de to landene, som deretter fikk følger for utviklingen i Zaïre (senere DR Kongo): Rwanda og Uganda støttet den kongolesiske opprørsbevegelsen Alliance des forces démocratiques pour la libération du Congo-Kinshasa (AFDL), som i 1997 overtok makten i landet. Rwanda, støttet av Uganda, valgte høsten 1998 imidlertid å støtte en ny milits i Øst-Kongo, som bekjempet Kabilas regime. Begge land sendte tropper til Kivu-provinsene, offisielt for å trygge sin egen sikkerhet, da flere av de ugandiske opprørsgruppene, samt restene av den tidligere rwandiske regjeringshæren, hadde tilhold i det østlige Kongo. Etter en splittelse i den kongolesiske motstandsfronten valgte Rwanda og Uganda – som var blitt uenige om mål og strategi for engasjementet i Kongo – hver sin side i konflikten, og i 1999 kom det til kamper mellom rwandiske og ugandiske styrker i og rundt den kongolesiske byen Kisangani, hvoretter Uganda trakk sine tropper ut. Uganda fortsatte å engasjere seg militært i det østlige Kongo, særlig Ituri-provinsen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.