Uganda har en befolkning på 33 425 000 (FN 2011). Flesteparten av befolkningen bor på landsbygda.  Befolkningstettheten er høyest i områdene der jorda er mest fruktbar, som området overfor Victoriasjøens nordlige bredder, mellom Kampala og Jinja.

Sentrale tall som beskriver befolkningssammensetningen og sosiale forhold: (tallene er hentet fra FN, de fleste er tall fra 2011)

  • 48.4 prosent av befolkningen er i alderen 0-14 år.
  • 15.6 prosent av befolkningen bor i byer.
  • Gjennomsnittelig forventet levealder er 55.4 år for kvinner og 53.8 år for menn.
  • Spedbarnsdødeligheten er på 72.3 per 1000 levendefødte barn.
  • Hiv og Aids: 7,2 prosent av befolkningen (1,4 millioner) lever med Hiv/Aids. Hvert år er det rundt 150 000 nye smittede.  
  • Uganda er kategorisert som et MUL-land, minst utviklet land, av FN. 38 prosent av befolkningen lever under internasjonale fattigdomsgrensen, her beregnet som 1,25 USD per dag.

Det finnes rundt førti ulike befolkningsgrupper i Uganda. Disse pleier å deles inn i fire hovedgrupper ut fra språkgrupper: Vestnilotiske grupper, østnilotiske grupper, bantugrupper, og grupper som snakker sudanesiske språk. 

Den største befolkningsgruppa er baganda, som antas å utgjøre omkring 17 prosent av befolkningen (Folketelling 2002). Disse bor hovedsaklig i sentrale delen av Uganda. Baganda tilhører bantugruppene og andre store bantugrupper i Uganda er banyankole, basoga og bakiga. Øst i landet hører Iteso gruppen til som er den største ostnilotiske gruppen. Langi og Acholi er de dominerende gruppene i nord, disse tilhører vestnilotiske grupper.

I fjellområdet vest i Uganda har det tradisjonelt bodd folk som tilhører gruppen batwa, tidligere kalt pygmeer. Disse har i stor grad blitt fordrevet fra sine tradisjonelle områder på grunn av regnskogsødeleggelse, og er nå en utsatt gruppe sosialt.

Uganda har i perioder huset store grupper flyktninger fra land i regionen. De største flyktninggruppene fra DR Kongo, Somalia og Sudan. Det er for tiden rundt 225 000 flyktninger i Uganda (UNHCR 2013). 

Majoriteten i Uganda er kristne, blant dem er flest katolikker. De senere årene har frikirkelige menigheter fått større oppslutning. Amerikanske frikirker har spilt en rolle i utviklingen mot strengere fordømmelse av homofili i Uganda.

Omkring ti prosent av befolkningen er muslimer, de fleste av disse bor i nord-Uganda. I tillegg er det antatt at en tidel av befolkningen praktiserer tradisjonelle religioner. Mange blander kristendom eller islam med elementer fra tradisjonell religion.

Engelsk er offisielt språk og undervisningsspråk, i tillegg er det rundt førti ulike lokale språk som snakkes. Disse deles inn i fire språkgrupper: Vestnilotiske språk, østnilotiske språk, bantuspråk, og sudanesiske språk.  

Luganda, et bantuspråk, er det som er mest utbredt, og luganda benyttes også som handelsspråk i store deler av landet. Swahili benyttes mindre i Uganda enn i nabolandene Tanzania og Kenya, dette er hovedsaklig fordi Swahili knyttes til militæret i Uganda.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.