Ugandas befolkning

Hovedstaden Kampala ligger nær nordbredden av Victoriasjøen. Byen har vært hovedstad siden selvstendigheten 1962. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Uganda, Kampala av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Landsby med stråhus i Hampartzoumian. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Uganda av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Uganda har en befolkning på 33 425 000 (FN 2011). Flesteparten av befolkningen bor på landsbygda. Befolkningstettheten er høyest i områdene der jorda er mest fruktbar, som området overfor Victoriasjøens nordlige bredder, mellom Kampala og Jinja.

Sentrale tall som beskriver befolkningssammensetningen og sosiale forhold: (tallene er hentet fra FN, de fleste er tall fra 2011)

  • 48.4 prosent av befolkningen er i alderen 0-14 år.
  • 15.6 prosent av befolkningen bor i byer.
  • Gjennomsnittelig forventet levealder er 55.4 år for kvinner og 53.8 år for menn.
  • Spedbarnsdødeligheten er på 72.3 per 1000 levendefødte barn.
  • Hiv og Aids: 7,2 prosent av befolkningen (1,4 millioner) lever med Hiv/Aids. Hvert år er det rundt 150 000 nye smittede.
  • Uganda er kategorisert som et MUL-land, minst utviklet land, av FN. 38 prosent av befolkningen lever under internasjonale fattigdomsgrensen, her beregnet som 1,25 USD per dag.

Etnisitet

Det finnes rundt førti ulike befolkningsgrupper i Uganda. Disse pleier å deles inn i fire hovedgrupper ut fra språkgrupper: Vestnilotiske grupper, østnilotiske grupper, bantugrupper, og grupper som snakker sudanesiske språk.

Den største befolkningsgruppa er baganda, som antas å utgjøre omkring 17 prosent av befolkningen (Folketelling 2002). Disse bor hovedsaklig i sentrale delen av Uganda. Baganda tilhører bantugruppene og andre store bantugrupper i Uganda er banyankole, basoga og bakiga. Øst i landet hører Iteso gruppen til som er den største ostnilotiske gruppen. Langi og Acholi er de dominerende gruppene i nord, disse tilhører vestnilotiske grupper.

I fjellområdet vest i Uganda har det tradisjonelt bodd folk som tilhører gruppen batwa, tidligere kalt pygmeer. Disse har i stor grad blitt fordrevet fra sine tradisjonelle områder på grunn av regnskogsødeleggelse, og er nå en utsatt gruppe sosialt.

Flyktninger og internt fordrevne

Uganda har i perioder huset store grupper flyktninger fra land i regionen. De største flyktninggruppene fra DR Kongo, Somalia og Sudan. Det er for tiden rundt 225 000 flyktninger i Uganda (UNHCR 2013).

Religion

Majoriteten i Uganda er kristne, blant dem er flest katolikker. De senere årene har frikirkelige menigheter fått større oppslutning. Amerikanske frikirker har spilt en rolle i utviklingen mot strengere fordømmelse av homofili i Uganda.

Omkring ti prosent av befolkningen er muslimer, de fleste av disse bor i nord-Uganda. I tillegg er det antatt at en tidel av befolkningen praktiserer tradisjonelle religioner. Mange blander kristendom eller islam med elementer fra tradisjonell religion.

Språk

Engelsk er offisielt språk og undervisningsspråk, i tillegg er det rundt førti ulike lokale språk som snakkes. Disse deles inn i fire språkgrupper: Vestnilotiske språk, østnilotiske språk, bantuspråk, og sudanesiske språk.

Luganda, et bantuspråk, er det som er mest utbredt, og luganda benyttes også som handelsspråk i store deler av landet. Swahili benyttes mindre i Uganda enn i nabolandene Tanzania og Kenya, dette er hovedsaklig fordi Swahili knyttes til militæret i Uganda.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg