Ugandas befolkning
Ugandisk par fra Omoro, nord i landet.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Ugandas befolkning
Ugandiske bønder har fått utdelt frø for å motvirke fattigdom.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Uganda har en befolkning på 43 252 000 (2020). Flesteparten av befolkningen bor på landsbygda. Befolkningstettheten er i gjennomsnitt på 215 innbyggere per kvadratkilometer (2017). Befolkningstettheten er høyest i områdene der jorda er mest fruktbar, som området overfor Victoriasjøens nordlige bredder, mellom Kampala og Jinja.

Befolkningssammensetning

Sentrale tall som beskriver befolkningssammensetningen og sosiale forhold:

  • 48,2 prosent av befolkningen er i alderen 0–14 år (2020).
  • 25 prosent av befolkningen bor i byer (2020).
  • Gjennomsnittlig forventet levealder er 70,5 år for kvinner og 66 år for menn (2020).
  • Hver kvinne får i gjennomsnitt 5,5 barn (2020).
  • Spedbarnsdødeligheten er på 32,6 per 1000 levendefødte barn (2020).
  • Hiv og aids: 5,7 prosent av befolkningen (1,4 millioner) lever med hiv/aids (2018). Hvert år er det rundt 150 000 nye smittede.
  • Uganda er kategorisert som et MUL-land, minst utviklet land, av FN. 41,7 prosent av befolkningen lever i ekstrem fattigdom (2017).

Etnisitet

Acholi
Dansere fra folkegruppa acholi i tradisjonelle klær.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Ugandiske (ba)twa
I fjellområdet vest i Uganda har det tradisjonelt bodd folk som tilhører gruppen twa eller batwa, tidligere kalt pygmeer.
Av .

Det finnes rundt førti ulike befolkningsgrupper i Uganda. Disse pleier å deles inn i fire hovedgrupper ut fra språkgrupper: Vestnilotiske grupper, østnilotiske grupper, bantugrupper og grupper som snakker sudanesiske språk.

Den største befolkningsgruppa er baganda, som antas å utgjøre omkring 16,5 prosent av befolkningen (2014). Disse bor hovedsaklig i sentrale delen av Uganda. Baganda tilhører bantugruppene, og andre store bantugrupper i Uganda er banyankole, basoga og bakiga. Øst i landet hører iteso-gruppen, som er den største ostnilotiske gruppen, hjemme. Langi og acholi er de dominerende gruppene i nord, disse tilhører vestnilotiske grupper.

I fjellområdet vest i Uganda har det tradisjonelt bodd folk som tilhører gruppen batwa, tidligere kalt pygmeer. Disse har i stor grad blitt fordrevet fra sine tradisjonelle områder på grunn av regnskogsødeleggelse, og er nå en utsatt gruppe sosialt.

Flyktninger og internt fordrevne

Uganda har i perioder huset store grupper flyktninger fra land i regionen. De største flyktninggruppene fra DR Kongo, Somalia og Sudan. Det er for tiden rundt 225 000 flyktninger i Uganda (UNHCR 2013).

Religion

Ugandiske LGBT

Amerikanske frikirker har spilt en rolle i utviklingen mot strengere fordømmelse av homofili i Uganda. I 2023 innførte landet verdens strengeste lov mot homofile, som for enkelte handlinger åpner for dødsstraff. Bildet viser ugandiske homofile som demonstrerer i London i 2016.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Majoriteten i Uganda er kristne, blant dem er 45 prosent protestanter og 39 prosent katolikker (2014). De senere årene har frikirkelige menigheter fått større oppslutning. Amerikanske frikirker har spilt en rolle i utviklingen mot strengere fordømmelse av homofili i Uganda.

Omkring 13 prosent av befolkningen er muslimer, de fleste av disse bor i nord-Uganda. I tillegg er det antatt at en tidel av befolkningen praktiserer tradisjonelle religioner. Mange blander kristendom eller islam med elementer fra tradisjonell religion.

Språk

Engelsk er offisielt språk og undervisningsspråk, i tillegg er det rundt førti ulike lokale språk som snakkes. Disse deles inn i fire språkgrupper: Vestnilotiske språk, østnilotiske språk, bantuspråk og sudanesiske språk.

Luganda, et bantuspråk, er det som er mest utbredt, og luganda benyttes også som handelsspråk i store deler av landet. Swahili benyttes mindre i Uganda enn i nabolandene Tanzania og Kenya, dette er hovedsakelig fordi swahili knyttes til militæret i Uganda.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg