Ugandas befolkning

Hovedstaden Kampala ligger nær nordbredden av Victoriasjøen. Byen har vært hovedstad siden selvstendigheten 1962. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Landsby med stråhus i Hampartzoumian. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Uganda har en befolkning på 43 252 000 (2020). Flesteparten av befolkningen bor på landsbygda. Befolkningstettheten er i gjennomsnitt på 215 innbyggere per kvadratkilometer (2017). Befolkningstettheten er høyest i områdene der jorda er mest fruktbar, som området overfor Victoriasjøens nordlige bredder, mellom Kampala og Jinja.

Befolkningssammensetning

Sentrale tall som beskriver befolkningssammensetningen og sosiale forhold:

  • 48,2 prosent av befolkningen er i alderen 0–14 år (2020).
  • 25 prosent av befolkningen bor i byer (2020).
  • Gjennomsnittlig forventet levealder er 70,5 år for kvinner og 66 år for menn (2020).
  • Hver kvinne får i gjennomsnitt 5,5 barn (2020).
  • Spedbarnsdødeligheten er på 32,6 per 1000 levendefødte barn (2020).
  • Hiv og aids: 5,7 prosent av befolkningen (1,4 millioner) lever med hiv/aids (2018). Hvert år er det rundt 150 000 nye smittede.
  • Uganda er kategorisert som et MUL-land, minst utviklet land, av FN. 41,7 prosent av befolkningen lever i ekstrem fattigdom (2017).

Etnisitet

Det finnes rundt førti ulike befolkningsgrupper i Uganda. Disse pleier å deles inn i fire hovedgrupper ut fra språkgrupper: Vestnilotiske grupper, østnilotiske grupper, bantugrupper og grupper som snakker sudanesiske språk.

Den største befolkningsgruppa er baganda, som antas å utgjøre omkring 16,5 prosent av befolkningen (2014). Disse bor hovedsaklig i sentrale delen av Uganda. Baganda tilhører bantugruppene, og andre store bantugrupper i Uganda er banyankole, basoga og bakiga. Øst i landet hører iteso-gruppen, som er den største ostnilotiske gruppen, hjemme. Langi og acholi er de dominerende gruppene i nord, disse tilhører vestnilotiske grupper.

I fjellområdet vest i Uganda har det tradisjonelt bodd folk som tilhører gruppen batwa, tidligere kalt pygmeer. Disse har i stor grad blitt fordrevet fra sine tradisjonelle områder på grunn av regnskogsødeleggelse, og er nå en utsatt gruppe sosialt.

Flyktninger og internt fordrevne

Uganda har i perioder huset store grupper flyktninger fra land i regionen. De største flyktninggruppene fra DR Kongo, Somalia og Sudan. Det er for tiden rundt 225 000 flyktninger i Uganda (UNHCR 2013).

Religion

Majoriteten i Uganda er kristne, blant dem er 45 prosent protestanter og 39 prosent katolikker (2014). De senere årene har frikirkelige menigheter fått større oppslutning. Amerikanske frikirker har spilt en rolle i utviklingen mot strengere fordømmelse av homofili i Uganda.

Omkring 13 prosent av befolkningen er muslimer, de fleste av disse bor i nord-Uganda. I tillegg er det antatt at en tidel av befolkningen praktiserer tradisjonelle religioner. Mange blander kristendom eller islam med elementer fra tradisjonell religion.

Språk

Engelsk er offisielt språk og undervisningsspråk, i tillegg er det rundt førti ulike lokale språk som snakkes. Disse deles inn i fire språkgrupper: Vestnilotiske språk, østnilotiske språk, bantuspråk og sudanesiske språk.

Luganda, et bantuspråk, er det som er mest utbredt, og luganda benyttes også som handelsspråk i store deler av landet. Swahili benyttes mindre i Uganda enn i nabolandene Tanzania og Kenya, dette er hovedsaklig fordi swahili knyttes til militæret i Uganda.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg